Motivul pentru care vaccinul anti-COVID a fost transportat terestru și nu cu avionul

Inquam Photos / George Călin

Autoritățile au explicat sâmbătă dimineață de ce vaccinurile anti-COVID au fost transportate cu un camion, pe cale terestră, în detrimentul transportului cu avionul.

„Modalitatea de transport a vaccinurilor împotriva COVID-19 a fost aleasă ținând cont de necesitatea respectării condițiilor de siguranță. Conform indicațiilor producătorului, acest vaccin trebuie transportat în gheață carbonică. Gheața carbonică este formată din dioxid de carbon înghețat, care are tendința de a reveni la forma de gaz atunci când se încălzește. Gazul format s-ar fi putut răspândi în spațiul închis al avionului, în cazul în care s-ar fi optat pentru transportul aerian, iar viața piloților și a personalului de la bord ar fi fost puse în pericol de intoxicare (ceea ce ar fi necesitat asigurarea unor condiții speciale). Prin urmare, s-a preferat transportul rutier, acolo unde acest lucru a fost posibil”, a transmis Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, citat de Digi24.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat că logistica de distribuție este asigurată de compania Pfizer/BioNTech.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here