Muncitorii din Portul Constanța, în panică. Vapoarele din ZONELE ROȘII nu mai stau în carantină

Ordonanța Militară nr.3, care a intrat miercuri în vigoare, trezește îngrijorare în rândul muncitorilor portuari de la Constanța. Motivul? Vapoarele care vin din zone roșii, din Italia sau alte focare din lume, nu vor mai sta în carantină în Portul Constanța. Acestea vor intra direct în dană și vor începe imediat încărcarea sau descărcarea, relatează Info Sud-Est.

Ordonanța Militară nr. 3, care a intrat în vigoare miercuri, prevede ca vapoarele care vin din zone roșii să nu mai rămână în carantină, în radă, ci să intre în Portul Constanța și să înceapă manevrele de încărcare/ descărcare.

Directorul Portului Constanța a declarat pentru Info Sud-Est că este o măsură pentru a nu bloca traficul de mărfuri, însă operatorii portuari se plâng că oamenii care intră în contact cu echipajele acestor nave sunt expuși infectării cu COVID-19, în contextul în care nu știu cât mai pot asigura echipamentele de protecție, mulți furnizori spunând că stocurile sunt epuizate sau rechiziționate de către stat pentru nevoile din sistemul medical.

O altă problemă este imposibilitatea docherilor de a respecta recomandările DSP, ținând cont de faptul că echipamentele împotriva COVID-19 sunt incompatibile cu cele folosite de muncitori în manipularea mărfurilor grele.

UMEX, unul dintre marii operatori din Portul Constanța, a transmis o scrisoare deschisă către ANR, DSP, Prefectura și Portul Constanța prin care arată cum oamenii lor sunt expuși infectării cu COVID-19 în condițiile în care navele venite din zonele roșii nu mai sunt obligate să stea în carantină până când se termină cele 14 zile de la ultimul port din care au plecat.

Costel Stanca, directorul CN APMC, a declarat că instituția pe care o conduce face tot ce e posibil să asigure personalului echipamentul de protecție, însă asta nu înseamnă că transportul de mărfuri trebuie limitat și că firmele private din port trebuie să își asigure singure echipamentul de protecție împotriva coronavirus.

„Reglementarea e clară. Bine, e clară pentru piloți, nu e clară pentru operatorii portuari, dar probabil vom reveni și acolo. La piloți e foarte clar: dacă nu li s-a pus la dispoziție echipament de protecție, nava rămâne în carantină. Dar DSP-ul poate să le spună același lucru și operatorilor: câți oameni au și câte echipamente le trebuie. Noi ne străduim, se străduiesc și ei, și când nu avem echipamente facem carantină, ce să facem? Asta e situația. Nimeni nu era pregătit pentru o astfel de situație. Încercăm să lucrăm pe pași. Dar o părere personală este că nu toată lumea s-a străduit să caute soluții. Rolul administrației portuare este de a administra infrastructura statului. Nu să cumpere măști cuiva. Dar facem și asta, nu e nicio problemă. Dar fiecare, când are un business din care câștigă ceva bani, trebuie să se pregătească pentru ceea ce vine”, a declarat Costel Stanca, directorul Porturilor Maritime.

Până la adoptarea Ordonanței Militare nr. 3, toate vapoarele care veneau din zone roșii și intrau în Portul Constanța aveau obligația de a sta în carantină până când se împlineau cele 14 zile de la plecarea din ultimul port.

CITIȚI AICI ARTICOLUL INTEGRAL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here