Mutare americană în „curtea” Rusiei. După 12 ani, SUA vor avea ambasador în Belarus

Sursa: Kremlin.ru

Statele Unite şi-au nominalizat primul ambasador în Belarus, în ultimii mai bine de 10 ani, a anunţat Casa Albă, o încercare de apropiere de acest aliat apropiat al Rusiei, relatează AFP, preluată de News.ro.

Preşedintele american Donald Trump a nominalizat-o pe diplomata Julie Fisher, însărcinată cu Afacerile Europene la Departamentul de Stat şi care s-a aflat în post la Moscova, a anunţat luni, într-un comunicat, Executivul.

Nominalizarea lui Julie Fisher este necesar să fie aprobată de Senat, care şi-a suspendat sesiunile plenare până la 4 mai, din cauza pandemiei noului coronavirus, dar care se reuneşte din trei în trei zile în scurte sesiuni ”pro forma”, la care aiau parte doar câţiva senatori.

În 2008, Aleksandr Lukaşenko, preşedintele acestei foste republici sovietice cu nouă milioane de locuitori, l-a expulzat pe ambasadorul american aflat în post atunci, în semn de protest faţă de sancţiuni care i-au fost impuse de către administraţia George W. Bush.

Aceste sancţiuni au fost impuse ca represalii faţă de alegeri considerate neconforme şi o reprimare a unor manifestanţi.

În vederea unei ”reîncălziri” a relaţiilor, secretarul de Stat Mike Pompeo a fost primit de către Lukaşenko la Minsk în februarie – în cadrul primei vizite a unui diplomat american de nivel înalt din 1994.

Pompeo subliniază că Statele Unite nu încearcă astfel să adâncească o prăpastie între Belarus şi Rusia şi că vor să ajute această ţară – prezentată adesea drept ultima dictatură din Europa – să fie ”suverană”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here