Nababii funcțiilor bugetare din companiile de energie ale statului român

Remus Vulpescu. Captură de ecran

În consiliile de administrație ale companiilor energetice la care statul este acționar majoritar, precum Nuclearelectrica și Transgaz, membrii ocupă, adesea, mai multe funcții, ajungând să câștige sume mari de bani, la finalul anului, din indemnizațiile cuvenite.

Ziare.com a realizat un serial în care prezintă o parte dintre persoanele abonate la funcții în instituțiile statului român.

Legea română permite cumularea mai multor funcții, dar durata maximă a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. O parte din angajații instituțiilor statului dețin, însă, mai multe funcții, de pe urmă cărora adună indemnizațiile.

Nuclearelectrica, producătorul de energie electrică, termică și combustibil nuclear, deținut de statul român prin Ministerul Energiei, de Fondul Proprietatea și de alți mici acționari, adăpostește în Consiliul de Administrație mai multe persoane care ocupă numeroase funcții în instituțiile publice.

Remus Vulpescu

Remus Vulpescu, fostul șef al Romaero, a fost numit membru în Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica în 2018, iar mandatul lui expiră în 2022.

În 2019, Remus Vulpescu a încasat 240.000 de lei ca director general și membru în Consiliul de Administrație (CA) al Romaero, 152.344 de lei de la Cupru Min și 194.712 lei de la Nuclearelectrica. În total, el a câștigat anul trecut peste 587.000 de lei, brut. Vulpescu mai are două terenuri intravilane, două autoturisme și o colecție de ceasuri de mână în valoare de 38.000 de euro.

Remus Vulpescu a început Institutul Politehnic, dar nu l-a terminat. A absolvit, în schimb, Facultatea de Drept și cea de Științe Politice și Administrative.

În ultimii zece ani a ocupat mai multe funcții de stat, în Camera Consultanților Fiscali, în Guvern, Hidroelectrica, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Transgaz și Transelectrica.

În ultimii patru ani a fost director general și membru al Consiliului de Administrație al Romaero, iar din 2016 în prezent este membru în Consiliul de Administrație al Cupru Min.

Cristian Gentea

Cristian Gentea, primarul ales al orașului Pitești, a fost numit in CA Nuclearelectrica tot în 2018, pentru un mandat de patru ani. El mai ocupă funcții în Regia Autonoma Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) și în Consiliul Local Pitești.

Anul trecut, el a încasat 280.901 lei de la RATEN, 113.900 de lei de la Nuclearelectrica, 12.952 de lei de la Consiliul Local Pitești si o subvenție de la APIA de 885 de lei. În total, el a strâns in 2019 un venit de peste 400.000 de lei.

Împreună cu soția și alte persoane, Gentea deține cinci terenuri intravilane, două apartamente și o casă. În conturi, primarul Piteștiului are peste 1,5 milioane de lei și 20.000 de lire sterline. Datoriile sale trec de 78.000 de lei.

Gentea este inginer fizician si lucrează la Sucursala Cercetări Nucleare Pitești din 1987. Din 2017 este director general al RATEN.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here