Nadia și Securitatea. „Voia să ia trenul până undeva, să-l schimbe, voia să plece, să dispară”

Stejărel Olaru, autorul bestsellerului național, Maria Tănase. Artista, omul, legenda, revine după doi ani de documentare cu o nouă carte de istorie care va captiva pasionații genului.

În 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia Comăneci a devenit simbolul perfecțiunii în gimnastică. Din admirație, despre ea s-au scris scenarii de filme artistice și documentare, biografii, romane și chiar cărți pentru copii.

Dar despre Nadia, devenită parte a avuției naționale a României socialiste, se mai scria în penumbra, iar „admiratorii” săi, care adunau material documentar pentru un roman straniu, în parte de groază, în parte politic, erau cei din lumea sa: antrenorii, oficialii federali, medicii, asistentele, coechipierii.

Cu toții îi urmăreau orice mișcare, orice vorbă și orice gând și împletiseră, la cererea poliției politice de atunci, înfricoșătoarea Securitate, o plasă nevăzută din care marea sportivă a reușit sa scape abia în toamna lui 1989. Acum, după zeci de ani, studiind aceste dosare până nu de mult secrete, Stejărel Olaru a construit o carte de istorie, însa una ca un roman, în parte de groază, în parte politic.

Citiți mai jos un fragment din cartea „Nadia și Securitatea”:

Aurora Liiceanu: „Cartea lui Stejărel Olaru nu este doar o biografie tradițională. Contextul și împrejurările în care Nadia Comăneci a crescut și s-a format, familia, gimnastele din generația sa, antrenorii, și mai ales puzderia de informatori, securiști și decidenți politici, care au țesut o încâlcită plasă de relații în jurul ei menită să o țină captivă în mod irevocabil, toate acestea sunt scoase la iveală de autor. În drumul spre glorie, Nadia a trecut prin stări diferite. Când însingurată și aproape de abandon, când disperată și supusă, adesea neînțeleasă și folosită, dar mereu perseverentă, ambițioasă, visând cu îndârjire să atingă perfecțiunea. Și a atins-o.”

Stejărel Olaru este istoric, politolog, lector universitar, expert în istoria serviciilor de informații. A fost consilier de stat pe probleme de securitate națională la Cancelaria prim-ministrului, director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. A publicat Securiștii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca poliție politică (în colab., Polirom, 2002), Ziua care nu se uită. 15 noiembrie 1987, Brașov (în colab., Polirom, 2003; 2017), Cei cinci care au speriat Estul. Atacul asupra Legației RPR de la Berna (februarie 1955) (Polirom, 2003), Vademekum Contemporary History Romania. A Guide through Archives, Research Institutions, Libraries, Societies, Museums and Memorial Places (în colab., Commissioned by Stiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, 2004), Stasi și Securitatea (în colab., Humanitas, 2005), Rîmaru – Butcher of Bucharest (în colab., Profusion Book Publishing House, 2012), Agentul nostru Victor (Polirom, 2018) și Maria Tănase. Artista, omul, legenda (Corint, 2019).

1 COMENTARIU

  1. Povești, povești…ca sa înțelegi modul în care funcționa securitatea trebuia sa fi în rândurile ei….deci ori esti unul de-al lor ,ori esti sadoveanu…
    Si una si alta tot un copist abject esti, tot o creatură bizară a sistemului represiv comunist…
    Vad ca numai cărți de sorginte securista ai scris,…pe cine dracu’ mai intereseaza acum cărțile tale??..poate sa fie folosite în fundul curții…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here