Un studiu epidemiologic în liceul Crépy-en-Valois din Oise, unul dintre primele focare de Covid-19 din Franța, în care virusul a circulat liber cu săptămâni înainte de impunerea măsurilor de carantină, arată că 26% dintre profesori, liceeni și familiile lor au fost infectați și dețin anticorpi împotriva coronavirusului, scrie AFP. Din nou, nicotina apare ca un element care reduce riscul de infecție. De notat că, în caz de infectare, fumătorii riscă să dezvolte mai multe complicații decât nefumătorii.

Un nivel total insuficient pentru a justifica cea mai mică relaxare, avertizează cercetătorii de la Institutul Pasteur din Paris, care au efectuat studiul.

În detaliu, 41% dintre liceeni, profesori și personalul care lucra în liceu au fost infectați de noul coronavirus în perioada februarie – martie, potrivit studiului publicat joi și la care s-au folosit teste de detectare a anticorpilor.

Dar doar 11% dintre rudele liceenilor (părinți și frați) aveau anticorpi împotriva SARS-CoV-2.

Este departe de nivelul de 60% – 70% din populația generală la care se speră că ar putea apărea o imunitate de grup suficientă pentru a stopa epidemia, sub rezerva că acești anticorpi protejează într-adevăr împotriva coronavirusului și că această imunitate va dura măcar mai multe luni.

Rezultatele studiului sugerează deci că imunitatea colectivă nu va apărea rapid.

Pr Arnaud Fontanet, co-autor al studiului și care conduce unitatea Epidemiologia bolilor emergente la Institutul Pasteur, constată însă efectele pozitive ale carantinei în încetinirea epidemiei, în condițiile în care vacanțele școlare din februarie și carantina impusă în acest departament din 1 martie „au redus puternic circulația virusului în săptămânile care au urmat”.

Studiul, publicat de site-ul MedRxiv, a fost realizat între 30 martie și 3 aprilie în acest liceu legat de unul dintre primele focare de infecție („cluster”) din Franța.

Au fost testate 661 de persoane – liceeni, profesori, personal care lucra în instituție, părinți și frați ai acestora. În total, 171 de persoane (25,9%) au fost pozitive la testele serologice după prelevarea de sânge.

5,3% dintre persoanele infectate au fost internate (vârsta medie 49 de ani față de 18 ani la persoanele care nu au fost internate) și nu s-a înregistrat niciun deces.

Printre simptome, studiul confirmă că infecția a fost detectată la 84,7% și, respectiv, 88,1% dintre persoanele care și-au pierdut simțul mirosului și gustului.

Cel puțin 17% dintre persoanele infectate nu au prezentat simptome.

Infecția a afectat mai puțin fumătorii (7,2%) decât nefumătorii (28%) în acest studiu, confirmând observații precedente legate de o proporție slabă a fumătorilor internați pentru Covid-19.

„Acest lucru corespunde unei reduceri a riscului de infectare cu 75% pentru fumători”, a arătat Arnaud Fontanet. „Poate că nicotina ar putea avea un efect … Este o pistă de cercetare pentru prevenție ca și pentru tratament”, a adăugat el.

Dar „fumătorii, în caz de contaminare, riscă să dezvolte mai multe complicații ale bolii Covid-19”, avertizează Pr Fontanet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here