Nicușor Dan: Aș paria că persoane din administrația precedentă vor face pușcărie

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Nicușor Dan, noul primar general al Capitalei a prezentat, luni seară, la B1TV, câteva dintre principalele obiective pe care le are în vedere în perioada imediat următoare, precizând că prima decizie pe care o va lua va fi demiterea directorului Direcției Juridice din cadrul Primăriei București.

Totodată, a spus că prima decizie simbolică pe care o va lua va fi deschiderea ușii principale a primăriei, ”pentru ca bucureștenii să simtă că primăria e a lor”.

Întrebat dacă crede că există persoane în aparatul primăriei, din administrația precedentă, care vor ”face pușcărie” în urma activităților desfășurate, Nicușor Dan a răspuns: ”Aș paria pe asta”. El a adăugat că ”mare parte dintre cei din ”caracatiță” vor pleca singuri”. ”Cei care au dat concurs și concursul are toate aparențele de legalitate, e abuz să îl desființezi. Dar activitatea lor va fi evaluată lunar, la două luni”, a precizat primarul.

Situația este disperată. Cel puțin 1 an jumate măsurile pe care o să le luăm o să fie obligatorii. Ca să ieși din faliment ai nevoie de niște măsuri obligatorii. Dacă primarul comunică coerent, nu poți să fii nebun să te opui proiectelor primarului”, a mai spus Dan.

El a anunțat că va încheia un contract cu o firmă care să facă un audit financiar despre care preconizează că ar putea dura jumătate de an. Primarul Capitalei a precizat, însă, că ”va face cunoscută foarte repede situația financiară a primăriei”.

De asemenea, Nicușor Dan a precizat că are o ”promisiune de transparență” față de electorat, astfel că, printre proiectele de dezvoltare ale Capitalei, ”se va duce și pe dosarele de corupție, pe retrocedări”. ”Este o promisiune de transparență pentru Primăria Generală și sper ca prin votul consilierilor să cerem același lucru și primăriilor de sectoare. Ne vom duce și pe dosarele de corupție, pe retrocedări. Dar mandatul meu este să rezolvăm problemele mari ale Bucureștiului și să îi dăm o direcție de dezvoltare. O companie va fi contractată pentru auditul primăriei. Probabil în jumătate de an vom avea auditul. În orice caz, foarte repede veți afla situația financiară a primăriei”, a spus el.

Referindu-se la două obiective care au stârnit valuri de comentarii, podul Ciurel și pasajul Doamna Ghica, Nicușor Dan a spus: ”Podul Ciurel a costat mai mult decât trebuia, dar e o lucrare de infrastructură care ar putea fi utilă. Pasajul Doamna Ghica este început fără actele necesare, nu are PUZ, nu are studiu despre stabilitatea clădirilor din jur. Este o construcție ilegală pentru care Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat că este ilegală, dar fiind campanie electorală…” 

Noul primar a explicat și ce rezolvare vede pentru vechea problemă a asigurării încălzirii pe timp de iarnă. ”Pe problema termoficării sunt două probleme: să înlocuim inelul principal, dar ne apucăm în primăvară, avem banii europeni, iar a doua, când apar avariile, să intervenim, ceea ce vom face. Sorin Oprescu a luat un RADET care funcționa cât de cât, l-a adus la datorii de 200 de milioane de lei, problemele s-au acutizat. A venit Gabriela Firea, a luat RADET, avea bani europeni, nu a făcut nimic, problemele s-au acutizat, e simplu”, a spus Nicușor Dan.

El a mai precizat că nu va mai închide unitățile de învățământ din cauza condițiilor meteo. ”Nu se mai închid școlile pe ploaie, ninsoare, viscol. Doar să fie vreo urgie. Dar așa, mereu am considerat o exagerare. Nu se pune problema să închidem școlile la 30 de centimetri de zăpadă”, a precizat primarul.

Despre ”bomba bombelor” difuzată de Antena 3 în ultima oră de campanie de vineri seară, Nicușor Dan a declarat că ”a adormit în timp ce era difuzată”.

M-a descumpănit chestiunea cu înregistrarea, am minimalizat-o și nu credeam că o să meargă mai departe și în ziua aia chiar n-a mers. Am crezut că oamenii sunt lucizi și vor înțelege că nu e nimic acolo”, a explicat el.

Primarul a povestit că era acasă, cu soția, și își pregătea întâlnirile pentru a doua zi. ”Din când în când mai venea soția cu telefonul și îmi arăta și îi spuneam ”Lasă-mă, să-mi pregătesc aici… tu știi care o să fie bomba bombelor?”. Și am adormit în timp ce era difuzată bomba bombelor la Antena 3”, a declarat Nicușor Dan, râzând.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here