Nigel Farage acuză: Occidentul a provocat războiul din Ucraina / Val de critici după afirmaţiile apostolului Brexit

Sursa: Pixabay

Liderul partidului britanic de extremă dreapta Reform UK, Nigel Farage, a stârnit indignare atât în rândul conservatorilor cât şi al laburiştilor, după ce a susţinut că Occidentul a provocat războiul din Ucraina, consemnează sâmbătă AFP, citată de News.ro.

Nigel Farage a făcut aceste comentarii la BBC vineri seară, cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile legislative din 4 iulie. Partidul său anti-imigraţie şi anti-sistem creşte în sondaje, apropiindu-se de – sau chiar depăşind – Partidul Conservator care se află la putere de 14 ani.

Acest fost europarlamentar care a jucat un rol major în campania pentru Brexit în 2016 a susţinut că încă din 2014 a spus Parlamentului European că va fi război în Ucraina.

„Mi s-a părut evident că expansiunea spre est a NATO şi a Uniunii Europene a dat (preşedintelui rus Vladimir Putin) un motiv să intre în război, spunând poporului său rus: „Vin din nou după noi!””.

Aşadar, „noi am provocat acest război”, a estimat şeful Reform UK, care este candidat la alegerile legislative într-o circumscripţie din sud-estul Angliei.

Prim-ministrul conservator Rishi Sunak a descris comentariile lui Nigel Farage drept „complet false”. „El joacă doar în favoarea lui Putin”, a susţinut şeful guvernului conservator. Sunt afirmaţii „periculoase pentru securitatea Marii Britanii şi a aliaţilor săi, care se bazează pe noi”, a adăugat premierul.

De la invazia rusă în Ucraina din februarie 2022, Regatul Unit a fost printre principalii susţinători militari ai Kievului.

La rândul său, liderul Partidului Laburist britanic, Keir Starmer, care urmează să devină prim-ministru după alegerile legislative dacă urnele confirmă sondajele ce prefigurează o înfrângere severă a conservatorilor, a denunţat şi el declaraţiile „scandaloase” ale lui Farage.

„Cine vine în Parlament trebuie să spună foarte clar că Rusia este agresorul, că Putin poartă responsabilitatea (pentru război) şi că suntem alături de Ucraina, aşa cum am făcut de la începutul acestui conflict”, a indicat liderul laburist.

„Parlamentul a vorbit cu o singură voce pe acest subiect de la începutul conflictului”, a amintit Keir Starmer.

Şi liderul Partidului Liberal-Democrat, o formaţiune pro-UE care s-a opus Brexitului, Ed Davey, a spus la rândul său că nu împărtăşeşte „nicio valoare” cu Nigel Farage. „Mesajul meu către poporul britanic este că trebuie să sprijinim poporul ucrainean”, a subliniat el.

„Farage se face ecoul justificării josnice a lui Putin pentru invazia brutală a Ucrainei”, a spus mai devreme ministrul de interne James Cleverly, într-una din primele reacţii după comentariile liderului extremei drepte.

În schimb, remarcile lui Nigel Farage au fost bine primite în Rusia. „Farage, un politician cu experienţă, urmează starea de spirit a electoratului” britanic, a remarcat un prezentator la postul public rus Pervîi Kanal.

„Tot mai multe personalităţi politice europene dau dovadă de luciditate şi raţiune”, a mai scris acest canal pe reţeaua de socializare X.

Putin a început războiul cu Ucraina privind spre viitorul luminos. Dar sfârșește în mocirla trecutului, relația cu Kim și Xi vestind prohodul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here