Falsificatori de bani au pus în circulație pe piață un „Super leu” imposibil de detectat. Detalii din ancheta DIICOT

DIICOT a anunţat, miercuri, trimiterea în judecată a trei persoane, suspectate că au pus în circulaţie peste 22.000 de bancnote de 100 de lei falsificate. Falsurile, imposibil de detectat, erau extrem de bine realizate, având toate elementele de siguranţă, iar anchetatorii le-au numit „Super leu”. Pentru depistarea autorilor s-au coroborat datele din peste 800 de dosare penale.

DIICOT a anunţat, miercuri, trimiterea în judecată a trei prsoane pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificare de monedă, complicitate la falsificarea de monedă, punerea în circulaţie de valori falsificate, deţinerea de instrumente în vederea falsificării şi înşelăciune.

„Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, în perioada 2014 – 24.06.2020, cei trei inculpaţi au constituit un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul falsificării de bancnote din cupiură de 100 lei şi inducerea in eroare a persoanelor vătămate prin punere în circulaţie a acestora. Astfel, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, liderul grupării, cu sprijinul celorlalţi membri, a falsificat un număr de 23.042 bancnote din cupiură de 100 lei, dintre care a pus în circulaţie un număr de 22.716, producând astfel un prejudiciu total în valoare de 2.271.600 lei”, a transmis DIICOT.

Procurorii au precizat că, la nivelul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, au fost desfăşurate activităţi de monitorizare a fenomenului de plasare a acestui tip de contrafacere.

„Ca urmare a calităţii superioare a reproducerii, fiind realizate pe suport de polimer şi având imitate toate elementele de siguranţă destinate publicului (inclusiv microperforaţiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care îşi schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă), fals aproape imposibil de identificat de către persoanele care intrau în posesia acestora, acesta a fost codificat sub denumirea de «SUPER LEU»”, au mai transmis procurorii.

Aceştia au precizat că ”evoluţia acestui tip de fals la nivelul anului 2014 a fost una spectaculoasă fiind pentru prima dată în istoria falsului de monedă din România când nu se deţineau niciun fel de date sau informaţii cu privire la provenienţa acesteia, ca urmare a faptului că aceasta era identificată în circuitul financiar cu precădere în centrele de procesare de numerar, ceea ce îndepărta practic momentul punerii în circulaţie de momentul identificării bancnotei”.

„În toate situaţiile în care erau identificaţi martori (casieri ai unităţilor comerciale sau alte altor instituţii financiare – bănci comerciale) niciunul dintre aceştia nu a putut oferi suport informaţional deoarece la momentul încasării nu şi-a putut da seama că bancnota este un fals. Cu toate acestea, în urma coroborării datelor din cele aproximativ 800 de cauze penale înregistrate la nivel naţional ce aveau ca obiect bancnote din cupiură de 100 lei, din tipul de fals cunoscut sub denumirea generică “SUPER LEU”, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Oficiului Naţional Central pentru Combaterea Falsului de Monedă au reuşit identificarea autorilor şi probarea activităţii infracţionale”, au precizat procurorii.


În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii, iar dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here