Venezuela, primită în Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU

Venezuela a obţinut joi un loc în cadrul Consiliului Drepturilor Omului (CDO) pentru perioada 2020-2022 în urma alegerilor organizate de Adunarea Generală a ONU. Asta în condițiile în care milioane de venezueleni au fugit peste graniță iar cei rămași abia au ce să mănânce.

Astfel, Venezuela a obţinut 105 voturi, o majoritate de 97 de voturi fiind necesară din totalul de 193, a scris Agerpres.

Preşedintele Nicolas Maduro a calificat drept o „victorie” alegerea Venezuelei în cadrul CDO, într-un moment în care justiţia de la Caracas a anunţat eliberarea a 24 de opozanţi.

În schimb, liderul opoziţiei Juan Guaido, recunoscut drept preşedinte interimar al Venezuelei de aproximativ 50 de ţări, a apreciat că ONU a permis „dictaturii lui Maduro să ocupe un loc scăldat de sânge”. Cu această alegere, Naţiunile Unite „îşi pierd din credibilitate” a declarat presei Guaido.

Alegerea Venezuelei reprezintă „o palmă” pentru ţară dar şi pentru întreaga lume, a reacţionat Philippe Bolopion din partea ONG-ului Human Rights Watch, care a făcut campanie împotriva candidaturii Caracasului alături de aproximativ alte 50 de ONG-uri internaţionale şi venezuelene. „Este descurajant să vezi cum o candidatură cinică pătează credibilitatea CDO”, a declarat Bolopion pentru AFP, citat de Agerpres.

Venezuelenii au ajuns să mănânce din gunoaie, deoarece magazinele sunt mai mult goale

Cu sediul la Geneva, CDO are responsabilitatea de a întări promovarea şi protecţia drepturilor omului. Aproximativ o treime din cei 47 de membri ai săi este reînnoită anual.

Preluarea mandatului de trei ani către cei 14 noi membri aleşi joi este prevăzută pentru luna ianuarie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here