Modul detașat în care Suedia a abordat epidemia de coronavirus, în încercarea de a obține imunitatea de grup, a fost invocat de Linda-Kristina Drăgan-Tisater, cetățean suedez, arestată la București în baza unui mandat european de arestare, pentru a bloca extradarea în țara natală. Totuși, Curtea de Apel București a decis arestarea și extradarea, dar cazul a ajuns la Înalta Curte.

În urmă cu două săptămâni, judecătorii Curții de Apel București au arestat-o pentru 30 de zile, în vederea extrădării, pe suedeza Linda-Kristina Drăgan-Tisater. Pe numele acesteia, Autoritatea Suedeză pentru Infracțiuni Economice emisese pe 10 martie un mandat european de arestare pentru două infracțiuni de criminalitate organizată privind contabilitatea. Era vorba de infracțiuni similare cu omisiunea de a evidenția venituri, cum este descrisă evaziunea fiscală din Codul penal românesc.

„Dispune predarea persoanei solicitate către autoritățile judiciare suedeze, cu respectarea regulii specialității și sub condiția că, în cazul în care se va pronunță o pedeapsa privativă de libertate, persoană predată să fie transferată în România pentru executarea pedepsei”, este o parte din minuta Curții de Apel București, conform portalului instanțelor.

Femeia ceruse judecătorilor români că în cazul în care o să fie găsită vinovată în Suedia, să execute pedeapsa într-un penitenciar din România.

„Zborurile nu au fost interzise”

În timpul procesului, pe 8 aprilie, procurorul de ședința a explicat că extradarea în acest caz se poate realiza, în contextul actualei pandemii, având în vedere că Suedia nu a interzis zboruri și nici nu a luat măsuri speciale asemenea altor țări europene. „Astfel, la acest moment, în relație cu Suedia nu există vreo măsură care să împiedice predarea„, a punctat magistratul.

În situații similare, autoritățile din România au amânat predarea persoanelor pe numele cărora erau emise mandate europene de arestare sau chiar au revocat măsură arestării, dacă era vorba de țări puternic afectate de criza coronavirusului, în cazul cărora țară noastră a întrerupt legăturile aeriene.

Avocat: Este o primejdie în Suedia

Avocatul Lindei-Kristina Drăgan-Tisater a pledat pentru respingerea arestării și a extrădării. El a invocat mai multe probleme tehnice, cum ar fi faptul că acuzațiile clientei sale aduse de autoritățile din Suedia nu ar avea corespondent în Codul penal din România, sau faptul că din mandatul de arestare reiese că acuzațiile sunt făcute din neglijență, iar normele din România nu pedepsesc decât faptele săvârșite cu intenție.

Referitor la situația din Suedia, solicit să se aibă în vedere că s-a comunicat aceeași situație cu cea din Marea Britanie, respectiv că doresc să se infecteze pentru a se imuniza.

Astfel, există destul de multe cazuri de infectare în Suedia și este o primejdie pentru persoană solicitată dacă ar merge acolo
„, a susținut avocatul, potrivit motivării sentinței Curții de Apel București.

„Vreau să rămân în România”

În ultimul cuvânt, Linda-Kristina Drăgan-Tisater spus că dorește să rămână în România deocamdată, a promis că nu va fugi nicăieri, se va prezența la poliție la programul stabilit, „urmând a merge în Suedia când va fi pregătită și va lasă toate lucrurile aranjate”.

Conform datelor de la Curtea de Apel București, Drăgan-Tisater este acuzată că și-a neglijat, în 2017-2018, obligația de a ține contabilitatea unei firme de comerț online conform Legii contabilității. În esență, ea nu ar fi introdus/înregistrat 616 tranzacții în registre privind depozite de 10.883.646 de coroane suedeze și retrageri de 11.253.604 de coroane suedeze pe contul bancar al societății.

Care este situația în Suedia

Judecătorii Curții de Apel București au analizat toate actele emise de autoritățile române după declararea stării de urgență și au constatat „că nu au fost suspendate zborurile sau serviciile de transport internațional către Suedia”.

Din analiză situației prezentate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, actualizată la dată de 2 aprilie 2020, în Suedia nu a fost declarată stare de urgență, în prezent fiind suspendate doar zborurile dintre Suedia și Iran, iar zboruri directe Suedia – România sunt operate de compania Wizz Air.

De asemenea, au observat că nu sunt aplicate restricții la intrarea în Suedia decât cu privire la intrările ne-necesare ale cetățenilor străini care vin dintr-o țară din afară Spațiului Economic European (SEE) și Elveției. Această analiză făcută de judecători a fost necesară pentru a se vedea dacă prin extradarea femeii, starea de sănătate a acesteia este pusă în pericol.

În aceste condiții, nu se poate susține că prin punerea în executare a mandatului european de arestare starea de sănătate a persoanei solicitate este pusă în pericol grav, cu atât mai mult cu cât și în România numărul de persoane infectate cu Covid 19 este în creștere, iar în București (localitatea în care domiciliază persoană solicitată) se înregistrează printre cele mai multe cazuri din România„, motivează Curtea de Apel București.

Anchetă, prioritară

Judecătorii precizează că în aceste condiții, desfășurarea anchetei este prioritară.

„În aceste circumstanțe, punând în balanță interesul superior al persoanei solicitate și cel urmărit prin emiterea mandatului european de arestare, constând în aducerea imediată în față autorităților judiciare din Suedia în vederea efectuării urmăririi penale, Curtea apreciază că, la acest moment, interesul protejării bunei desfășurări a procesului penal este prioritar, cu atât mai mult cu cât persoana solicitată avea posibilitatea să se prezinte de bună voie în față autorităților suedeze„, explică magistrații.

Contestația Lindei- Kristina Drăgan- Tisater se va judeca în această săptămână la Înalta Curte, conform site-ului instanței.

Sursa: Ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here