Ocupați Bruxelles-ul! Planul lui Viktor Orban pentru Europa

Sursa: Facebook

În persoana liderului maghiar, UE se confruntă cu un nou tip de eurosceptic, unul care nu vrea să părăsească blocul, ci să îl modeleze, scrie POLITICO.

<< Ungaria, după spusele lui Viktor Orbán, se pregătește de război.

„Trebuie să mergem mai adânc, să ocupăm poziții, să adunăm aliați și să reparăm Uniunea Europeană”, declara premierul ungar, în vârstă de 60 de ani, într-un interviu acordat la sfârșitul anului trecut. „Nu este suficient să fim furioși. Trebuie să cucerim Bruxelles-ul”.

Orbán s-a dezlănțuit de mult timp împotriva UE, folosind-o ca țap ispășitor pentru a stârni sprijinul populist și prezentând relația țării sale cu Bruxelles ca o bătălie „noi contra ei” pentru a impune o ideologie de dreapta bazată pe naționalism și pe valorile familiei tradiționale.

Dar în ultimii ani – și în special de la realegerea sa pentru un al cincilea mandat în aprilie 2022 – a avut loc o schimbare în tonul lui Orbán și o schimbare în abordarea sa față de UE.

În liderul ungar, UE se confruntă cu un nou tip de eurosceptic, unul care nu dorește să părăsească blocul, ci să îl modeleze, punându-și amprenta asupra politicilor, de la sprijinul acordat Ucrainei la lupta împotriva schimbărilor climatice și până la migrație.

Orbán a investit bani și resurse la Bruxelles, construind infrastructura necesară pentru a modela agenda în capitala UE, în timp ce se pregătește să preia președinția rotativă a blocului în iulie, în urma unei creșteri așteptate a dreptei la alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

„Dacă vrem să păstrăm libertatea și suveranitatea Ungariei, trebuie să ocupăm Bruxelles-ul și să aducem schimbări în Uniunea Europeană”, a declarat Orbán la un miting organizat la Budapesta pentru a marca ziua națională a Ungariei, pe 15 martie.

Orban a „acumulat o putere uriașă”

Zsuzsanna Szelenyi, o fostă aliată devenită critic al lui Orbán și autoare a cărții „Tainted Democracy”, a declarat că eforturile premierului de a modela dezbaterea politică din Europa – și de a crea legături cu conservatorii cu idei similare din Statele Unite – reflectă încrederea în sine a unui lider care nu se mai confruntă cu o opoziție semnificativă la Budapesta, după ce a fost reales în 2022 cu o majoritate de două treimi în parlamentul ungar.

În timp ce Orbán se confruntă cu o nouă opoziție sub forma lui Péter Magyar, un fost oficial din partidul Fidesz al liderului ungar, nu este clar încă dacă parvenitul se va dovedi a fi o amenințare serioasă. Între timp, Orbán continuă să se confrunte cu presiuni din partea Bruxelles-ului, unde liderii UE au amenințat că îi vor tăia finanțarea din cauza îngrijorărilor legate de democrația și libertatea presei în Ungaria.

„Orbán nu trebuie să-și facă griji cu privire la pierderea puterii acasă, deoarece a acumulat o putere uriașă”, a declarat Szelenyi. „Ținta sa este acum mai largă decât Ungaria. Acest lucru este destul de evident de ceva vreme. El vrea nu doar să își protejeze regimul din Ungaria, ci și să influențeze cultura politică din Europa. Bruxelles este piatra de temelie a acestui lucru”.

Ofensiva de soft power a Ungariei la Bruxelles

În centrul Bruxelles-ului, la colțul misiunilor diplomatice americane și rusești, o legiune de constructori lucrează din greu.

Guvernul ungar se grăbește să finalizeze lucrările de renovare a unui vast conac din secolul al XVIII-lea pe care l-a cumpărat în 2021, la timp pentru luna iulie, când Budapesta va prelua președinția rotativă a Consiliului UE, instituția unde diplomații, miniștrii și consilierii tehnici se întâlnesc pentru a stabili politica blocului.

Noul spațiu – conacul a găzduit anterior Ministerul belgian de Finanțe – va completa ambasadele maghiare existente în UE și în Belgia și va acționa ca punct de întâlnire și loc de desfășurare a evenimentelor culturale, a declarat ambasadorul Ungariei în Belgia și Luxemburg, Tamás Iván Kovács.

„Suntem mândri că suntem una dintre cele mai vechi țări din Europa, cu o istorie de peste 1.000 de ani, cu o cultură foarte bogată și unică”, a spus el, menționând compozitori precum Franz Liszt și Béla Bartók, precum și laureați ai premiului Nobel și mari personalități ale literaturii maghiare.

Conacul, pe care oficialii ungari îl numesc deja „Casa Ungariei”, este doar cea mai recentă adăugire la ofensiva tot mai puternică a Budapestei la Bruxelles.

În fruntea asaltului ideologic al țării se află Mathias Corvinus Collegium (denumit în mod obișnuit MCC), un think tank susținut de Orbán. Organizația afiliată guvernului a deschis o filială la Bruxelles în 2022, cu viziune conservatoare radicală asupra afacerilor UE, în încearcând să perturbe circuitul think tank-urilor de la Bruxelles.

Sucursala din Bruxelles, cu un personal de aproximativ 20 de angajați, este o ramură a unei fundații educaționale cu finanțare privată cu sediul la Budapesta, care a primit 1,4 miliarde de euro de la statul maghiar în timpul pandemiei COVID – chiar în momentul în care Budapesta strângea șuruburile asupra altor organizații academice din țară, inclusiv Universitatea Central Europeană, susținută de George Soros.

Pentru a insufla valorile conservatoare următoarei generații de personalități maghiare, organizația oferă copiilor, adesea din medii sărace, burse pentru a frecventa centre din Ungaria, unde aceștia participă la activități extracurriculare și la diverse programe educaționale.

„Există o șansă ca ei să se numere printre liderii următoarei generații de lideri ai Ungariei, nu doar în domeniul politic, ci și în domeniile culturii, economiei, afacerilor”, a declarat Balázs Orbán, un consilier de top (dar fără legătură de rudenie) al premierului ungar și forța motrice din spatele MCC.

La un eveniment recent al MCC la Bruxelles, tineri angajați ai Parlamentului European s-au amestecat cu reprezentanți ai țărilor UE, în timp ce ascultau discursuri despre ascensiunea populismului.

Scopul asociației, le-a spus directorul Frank Furedi participanților, este de a oferi oamenilor „resursele intelectuale” pentru a contracara o cultură dominantă care vrea să ne „bage pe gât politica de gen” și să ne „distrugă trecutul”.

Întâlnirile anterioare s-au axat pe subiecte fierbinți, cum ar fi protestele fermierilor împotriva agendei ecologice a UE. Un raport recent, „Cum a preluat LGBTQ controlul UE?”, susține că „problema drepturilor sexuale a fost transformată în armă pentru a demoniza statele membre ale UE din Europa Centrală și de Est”. La 9 aprilie, grupul va prezenta un raport care avertizează în legătură cu eforturile de a crea „Statele Unite ale Europei”.

„Acest eveniment va fi un prilej ”de a face scandal” și de a dezvălui ceea ce au făcut elitele UE, atât la vedere, cât și pe la spatele cetățenilor europeni”, a anunțat grupul.

Balázs Orbán spune că MCC va oferi o viziune mai conservatoare asupra politicii și filozofiei UE – un lucru care a lipsit de la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. „Toată lumea poate spune că există un acord deplin cu privire la direcția strategică a Europei, dar nu este adevărat”, a spus el. „Scopul nostru este de a influența dezbaterea europeană.”

Budapesta finanțează, de asemenea, The European Conservative, o revistă în limba engleză care oferă o perspectivă conservatoare asupra știrilor din UE, prin intermediul fundației non-profit Batthyány Lajos.

„Avem multe motive de mândrie”, a declarat Kovács, ambasadorul Ungariei. „Este important să avem o modalitate de a comunica acest lucru în mod direct. Din păcate, o parte din acoperirea mainstream distorsionează și nu prezintă imaginea completă.”

Ascensiune de dreapta în Parlamentul European

Ungaria privește lunile următoare ca pe-o fereastră crucială pentru o schimbare politică. În cadrul alegerilor europene din iunie, cetățenii din întregul bloc vor alege cei 720 de membri ai Parlamentului European și vor declanșa o reorganizare mai amplă a rolurilor de conducere la vârful UE.

Toate semnele indică o schimbare spre dreapta. Un sondaj recent al Consiliului European pentru Relații Externe a prognozat o creștere a dreptei la alegerile din iunie, în care partidele populiste și naționaliste vor câștiga teren, iar forțele centriste și de stânga vor pierde locuri – o schimbare care ar coincide cu preluarea de către Ungaria a conducerii Consiliului UE.

„Nu am mai văzut de mult timp o oportunitate atât de bună pentru ca forțele naționale, conservatoare, suveraniste și creștine să devină dominante în Uniunea Europeană”, a declarat liderul ungar în martie. Declarația lui Orbán a fost postată pe conturile sale de pe rețelele de socializare, însoțită de clipuri în care acesta defilează alături de lideri europeni de dreapta precum premierul italian Giorgia Meloni, șefa extremei drepte din Franța, Marine Le Pen, și premierul slovac Robert Fico.

„Nu este o revoluție peste noapte”, a explicat el în timpul unui interviu acordat pe scenă la Forumul Diplomației din Antalya, o conferință turcă despre diplomația internațională. „Dar schimbarea ar putea începe din iunie. Aceasta este speranța mea și lucrez la acest lucru. Voi [încerca] să joc un rol pentru a unifica dreapta… și pentru a-i mătura pe tipii periculoși socialiști, de stânga, progresiști, liberali”.

Ca parte a efortului său de a „unifica dreapta”, Orbán a fost în căutare de aliați. Partidul său, Fidesz, a rămas fără adăpost politic de când a părăsit Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, în 2021, dar se speculează că va încerca să se alăture Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), o familie politică mai conservatoare în care Meloni joacă cel mai puternic rol.

Deși Democrații Suedezi de extremă dreapta și Democrații Civici Cehi au amenințat că vor părăsi familia politică dacă Fidesz va fi admis, fiarele mai mari din jungla ECR, cum ar fi partidul polonez Lege și Justiție, sunt deschiși la această propunere. Sondajele prevăd că, dacă Fidesz ar adera, ECR ar putea deveni al treilea grup ca mărime din Parlamentul European după alegerile din iunie.

Orbán a declarat că și Meloni este de acord. Șefa guvernului italian a apărut ca un lider cu acces la urechea lui Orbán în ultimele luni, convingându-l să susțină un plan de finanțare pentru Ucraina la un summit UE.

Ca un semn al legăturilor tot mai strânse, liderul ungar a zburat la Bruxelles cu o zi înainte de o altă reuniune a liderilor UE, luna trecută, pentru a-i înmâna copreședintelui ECR în Parlamentul European, academicianul polonez Ryszard Legutko, un premiu pentru „protejarea valorilor și a libertății europene”.

Viziunea lui Orbán asupra Europei

Așadar, ce vrea Orbán?

De cele mai multe ori, liderul ungar și cei din jurul său își încadrează ambițiile în felul următor: denunțând birocrația, migranții, „agenda LGBTQ” și asistență pentru Kiev în războiul său împotriva Rusiei.

Dar niciodată n-au vorbit despre ideea de-a părăsi UE.

„Puteți adopta o abordare simplistă și sugera că Ungaria este împotriva efortului european, dar uitați-vă la realitate”, a declarat Zoltán Kovács, purtătorul de cuvânt internațional al guvernului ungar. „Practic, Ungaria este alături de curentul principal european în ceea ce privește agenda, în 85-90% din timp.”

Sprijinul pentru UE rămâne ridicat în Ungaria, iar Orbán știe acest lucru. Eurobarometrul realizat periodic de Comisia Europeană relevă în mod constant că sprijinul maghiar pentru aderarea la UE depășește cu mult 50 %. Un sondaj recent a constatat că 72% dintre respondenți consideră că aderarea la UE este un lucru bun.

„Orbán poate critica Uniunea Europeană”, a declarat András Bíró-Nagy, director al Policy Solutions, un think tank cu sediul la Budapesta. „El poate spune că merge într-o direcție greșită, dar nu se poate juca cu apartenența Ungariei la UE. Aceasta este o linie roșie chiar și pentru propriii săi alegători Fidesz.”

Prin urmare, în loc să dorească să părăsească UE, Orbán și aliații săi insistă asupra faptului că aceasta trebuie reformată, acordând mai multă putere guvernelor naționale (suveranism, în limbajul lor) și mai puțină putere instituțiilor de la Bruxelles.

„Suveranitatea este ideea principală”, a declarat Balázs Orbán. „Avem nevoie de cineva care să reprezinte ideea de cooperare a statelor membre naționale individuale, nu o suprastructură federală. Acesta a fost, de fapt, elementul central al ideii UE de la început”.

Cel mai bun ghid pentru viziunea maghiară asupra Europei ar putea fi veto-urile pe care Budapesta le-a desfășurat la Bruxelles. Multe decizii ale UE necesită consensul celor 27 de țări ale blocului, iar Orbán nu s-a sfiit să-și mențină veto-ul chiar și în fața presiunii altor lideri. El și-a folosit dreptul de veto efectiv pentru a bloca orice, de la sancțiuni împotriva Rusiei la o poziție a UE privind impozitarea globală și până la finanțarea pentru Ucraina.

De multe ori, Orbán a blocat sau a întârziat decizii pentru a obține concesii, dar și-a folosit, de asemenea, dreptul de veto – uneori în ultimul moment – în numele principiului conform căruia țările ar trebui să aibă mai mult control asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul granițelor lor.

Un exemplu în acest sens este recenta Lege privind restaurarea naturii, o parte esențială a agendei UE privind „Green Deal”, menită să protejeze biodiversitatea, care a căzut în dizgrația fermierilor. În timpul negocierilor dintre instituțiile UE, Ungaria a susținut proiectul de lege – dar, în ajunul negocierilor finale, Budapesta a anunțat că se va opune legii, din cauza a ceea ce spune că sunt preocupări legitime din partea fermierilor din alte părți ale Europei, susținând că Bruxelles-ul dorește să stabilească „obiective iraționale” motivate de o „ideologie verde”.

Folosirea frecventă de către Orbán a regulilor privind unanimitatea a dus la apeluri, mai ales din partea Franței și Germaniei, pentru a le elimina în anumite domenii ale procesului decizional al UE, cum ar fi politica externă.

Budapesta a jurat să se opună unei astfel de măsuri. Maghiarilor „nu le place să li se dicteze”, a declarat Balázs Orbán, invocând – la fel ca mulți oficiali guvernamentali – un fel de excepționalism maghiar construit pe secole de istorie și rezistență.

„Nu văd nicio dorință în Ungaria de a renunța la mai multă suveranitate, nici în politica externă și nici măcar în proiectele de împrumut comun”, a adăugat el. „Vă pierdeți suveranitatea pas cu pas. Vrem să oprim această federalizare nesfârșită”.

Președinția ungară a Consiliului UE

În timp ce Ungaria se pregătește să preia conducerea Consiliului UE pentru șase luni, începând din iulie, mulți la Bruxelles se așteaptă la o călătorie cu peripeții.

Se presupune că deținătorul președinției rotative trebuie să fie un „broker onest” și să lase deoparte interesele naționale, însă puțini sunt cei care cred că Orbán nu va folosi această oportunitate pentru a înclina lucrurile în direcția sa.

Poate că nu este surprinzător, având în vedere lupta Budapestei împotriva politicii UE în materie de migrație. Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a declarat că această problemă va fi un punct central al președinției țării sale. Vorbind alături de omologul său austriac la începutul acestui an, Szijjártó a declarat că „este nevoie de o schimbare politică bruscă la Bruxelles, astfel încât Uniunea Europeană să nu atragă, ci să oprească migranții ilegali”.

O altă prioritate va fi extinderea, dar în condițiile Ungariei. Deși se așteaptă ca Budapesta să avanseze în acest dosar – un obiectiv strategic cheie pentru UE de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022 – se va concentra mai degrabă pe aspirațiile țărilor din Balcanii de Vest decât pe cele ale Ucrainei.

Semnificativ este și ceea ce Ungaria va omite de pe lista sa de priorități. În condițiile în care Orbán a profitat de recentele proteste ale fermierilor ca semn al nemulțumirii populare față de politicile ecologice ale Bruxelles-ului, oficialii UE nu se așteaptă ca în timpul mandatului Ungariei să se pună accent pe climă.

Apoi, mai există problema statului de drept. Comisia Europeană a reținut fondurile UE destinate Budapestei, reproșându-i lui Orbán că a subminat sistemul judiciar, mass-media și standardele democratice ale țării. Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care se întreabă dacă Ungaria ar trebui să preia președinția.

Nu numai că este puțin probabil ca Orbán să țină cont de Parlament. Toate indiciile arată că va savura rolul său, care – pe lângă faptul că îi va permite să își pună amprenta asupra politicii UE – îi va oferi un loc pe scena mondială.

În opoziție flagrantă cu pozițiile adoptate de colegii săi lideri europeni, liderul ungar s-a apropiat de prezentatorul TV conservator american Tucker Carlson, a aclamat candidatura la realegere a fostului președinte american Donald Trump și l-a felicitat pe președintele rus Vladimir Putin pentru victoria sa electorală, evident fraudată. Președintele chinez Xi Jinping l-a numit pe Orbán „prietenul” Beijingului.

În discursul său anual în fața parlamentului ungar din februarie, Orbán a remarcat că președinția ungară a UE se va suprapune cu alegerile prezidențiale din SUA.

„Faceți Europa măreață din nou!”, a declarat el. „Acolo MAGA, aici MEGA”.

„Schimbarea reală poate fi produsă de o nouă dreaptă europeană, din care noi, maghiarii, facem parte”, a adăugat el. „Jos cu Bruxelles-ul. Trăiască Europa!” >>

Planul defect al lui Xi Jinping de a evita stagnarea economică. Va dezamăgi poporul și va scoate din sărite restul lumii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here