Ofensiva turcă, ziua 3: Lupte crâncene/ Putin transmite un avertisment legat de ISIS

Foto: YPG Press Office

Lupte violente se desfăşoară vineri în nord-estul Siriei între o miliţie kurdă şi trupele turce susţinute de aliaţii lor sirieni, în cea de-a treia zi a ofensivei Ankarei asupra sectoarelor de frontieră deţinute de forţele kurde, transmite AFP, citată de Agerpres.

Forţele Democrate Siriene (FDS) – o coaliţie de luptători arabi şi kurzi – luptă pentru a opri înaintarea pe teren a forţelor turce, care au cucerit joi 11 sate, dintre care două au fost recuperate ulterior de kurzi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Luptele se concentrează pe o fâşie de 120 de km, de-a lungul frontierei dintre Siria şi Turcia. „Lupte intense au loc pe mai multe fronturi între FDS şi turci, în principal în localităţile de graniţă Tal Abyad şi Ras al-Ain”, a indicat organizaţia nonguvernamentală citată.

„Cei din FDS folosesc tuneluri, tranşee şi parapete” pentru a se apăra, potrivit ONG.

Localităţile Tal Abyad şi Ras al-Ain, părăsite aproape în întregime, sunt cele mai afectate de lupte, a confirmat un centru de presă de pe lângă autorităţile kurde locale.

Unele triburi arabe s-au alăturat forţelor turce şi au lansat atacuri din interiorul liniilor kurde prin activarea unor celule în adormire”, conform aceleiaşi surse.

Zeci de sirieni arabi s-au alăturat trupelor turce, a confirmat OSDO. Populaţia din zonele de graniţă, unde au loc luptele, este predominant arabă.

29 de luptători FDS și 10 civili, uciși

Potrivit unui bilanţ de joi seara al OSDO, 29 de luptători ai FDS şi 10 civili au fost ucişi, de la începutul ofensivei, în urma loviturilor aeriene şi tirurilor de artilerie ale armatei turce.

Ankara a anunţat vineri dimineaţa moartea unui soldat turc. Totodată, rachete kurde trase din localităţi de frontieră în Turcia au ucis şase civili, dintre care un bebeluş şi o fetiţă, conform sursei menţionate.

Pe de altă parte, preşedintele rus, Vladimir Putin, citat de Reuters care preia agenţia de ştiri Interfax, a avertizat vineri că militanţi ai grupării Stat Islamic reţinuţi în nord-estul Siriei ar putea scăpa ca urmare a operaţiunii militare a Turciei în zonă.

Respectiva ofensivă deschide unul din cele mai mari noi fronturi din cei opt ani de război civil din Siria.

„Există zone situate în nordul Siriei în care sunt concentraţi militanţi ai Statului Islamic. Ei erau păziţi până acum de forţele armate kurde. Acum intră armata turcă, kurzii abandonează aceste tabere. Ei ar putea să scape”, a spus Putin.

„Nu sunt sigur dacă armata turcă poate să preia rapid controlul”, a mai declarat Putin, cu prilejul unei vizite în Turkmenistan. 

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here