Șeful Direcției de Stabilitate Financiară din cadrul BNR trage un semnal de alarmă și spune că resursele actuale nu sunt suficiente până la următoarele alegeri la termen, când un nou guvern va putea ”începe să repare ce este acum stricat rău de tot”.

”Suntem într-o situație extrem de dificilă, politic și economic. Nu cred că avem resurse ca să mai rezistăm încă un an și jumătate, până ce un nou guvern, rezultat din alegeri la termen, să poată începe să repare ce este acum stricat rău de tot”, scrie Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din Banca Centrală, într-o postare apărută în cadrul unui grup specializat de pe Facebook.

”Chiar dacă actualul guvern nu va mai putea promova cine știe ce legi toxice, cum a făcut în ultimii aproape 3 ani, schimbarea lui în cadrul constituțional actual depinde de cât de mult vor acționa în această direcție parlamentarii ieșiți (formal) din majoritate”, mai notează Eugen Rădulescu.

”Eu am mari îndoieli că se va putea ajunge la un vot care să dea jos guvernul actual, oricât de toxică este continuarea funcționării lui”, mai scrie directorul Direcției de Stabilitate.

”Dacă totuși se va ajunge acolo, eu aș spera să se poată contura următorul scenariu: Un nou guvern, condus de PNL, dar format din oameni cu adevărat pricepuți, eventual din mai multe sau chiar toate partidele parlamentare și PLUS, să preia conducerea. Primul pas ar trebui să fie asumarea răspunderii pentru o lege care să abroge toate porcăriile promovate din ianuarie 2016: în primul rând, cele din justiție și alinierea riguroasă la recomandările Comisiei de la Veneția; cele care au ciuntit cu nerușinare puterile președintelui; cele economice, care au permis jefuirea banului public. Asumarea răspunderii pe o asemenea lege pune la zid pe cei care ar dori să se modifice, dar să nu se schimbe nimic: dacă votează împotrivă și guvernul cade, jocul poate fi repetat de trei ori, până se declanșează alegeri anticipate, undeva în iarnă. Dacă nu se ajunge aici, măcar legislația devine mai puțin toxică, deși problema imensă a deficitului bugetar rămâne”, consideră Rădulescu.

”Noul guvern ar putea să continue cu reforma profundă, absolut necesară, trecând principalele măsuri tot prin asumarea răspunderii, care poate duce fie la asanare, fie la alegeri anticipate”, mai spune oficialul BNR.

”Cred cu tărie că alegerile anticipate, după cele prezidențiale, ar fi cea mai bună soluție, pentru însănătoșirea cadrului politic și pentru redresarea economiei. Vor putea însă ele să fie forțate de forțele noului, fără a repeta scenariul din 2016? Nu știu. Dar știu că nu avem resurse să rezistăm încă un an și jumătate în situația de acum”, conchide bancherul central.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here