MEDUZA | Oficial rus de rang înalt, demisie după numai patru luni. Loial lui Putin, în Crimeea și la Moscova, inițial etichetase războiul din Ucraina o „catastrofă” și o „nebunie”

Surse: Wikipedia

Natalia Poklonskaia a demisionat din funcția de șef adjunct al Rossotrudnicestvo (Agenția Federală pentru CSI, Compatrioții din străinătate și Cooperare Umanitară Internațională) după patru luni de activitate. Anterior, ea numise războiul „catastrofă” și „nebunie”, scrie, luni, Meduza.

Președintele rus, Vladimir Putin, a eliberat-o pe Natalia Poklonskaia din funcția de adjunct al șefului Rossotrudnicestvo, decretul prezidențial intrând în vigoare.

Poklonskaia a declarat, pe canalul său de Telegram, că a părăsit Rossotrudnicestvo „din cauza transferului la un alt loc de muncă”. „Sunt recunoscătoare președintelui nostru pentru sprijin și încredere!”, a scris Poklonskaia. Ea nu a precizat unde va continua să lucreze.

La începutul lunii februarie, Putin a eliberat-o pe Natalia Poklonskaia din funcâia de ambasador al Rusiei în Capul Verde și a numit-o adjunct al șefului Rossotrudnicestvo. Poklonskaia renunțase la postul de ambasador din „motive personale”.

După declanșarea războiului din Ucraina, Poklonskaia a numit invazia rusă o „catastrofă”, le-a cerut rușilor și ucrainenilor să „oprească această nebunie și incitarea la ură unul față de celălalt” și a spus că litera Z, care a devenit principalul simbol al invaziei ruse, este „o tragedie și durere atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina.

După declarația lui Poklonskaia despre litera Z, Rossotrudnicestvo a anunțat că „vor fi trase concluziile cerute de toate codurile și normele noastre”.

Natalia Poklonskaia este originară din regiunea Voroșilovgrad (Lugansk), din Ucraina. După 2014, satul ei natal a fost sub controlul autoproclamatei LPR. Poklonskaia a trăit în Crimeea încă din copilărie. A lucrat în parchet, iar după anexarea Crimeei la Rusia a devenit procuror al Crimeei. În Ucraina, Poklonskaia a fost acuzată de înaltă trădare.

După cinci ani de muncă în Duma de Stat, Poklonskaya nu a candidat pentru o nouă convocare a parlamentului în 2021. Potrivit RBC, Rusia Unită și Kremlinul nu au vrut să o vadă pe Poklonskaya în parlament „din cauza comportamentului ei nu tocmai sistemic și a declarațiilor extravagante”.

KOMMERSANT | Regiunile din Rusia, care vor fi cele mai afectate de creșterea prognozată a șomajului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here