ONU, „negocieri serioase” cu China pentru un acces în Xinjiang, pe tema persecutării uigurilor

Foto: Victims of Communism Memorial Foundation/Facebook

Naţiunile Unite poartă ”negocieri serioase” cu China pentru obţinerea unui acces neîngrădit în regiunea Xinjiang, pentru verificarea informaţiilor privind persecutarea uigurilor, a afirmat duminică secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cadrul unui interviu acordat CBC, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Înaltul Comisar pentru drepturile omului al ONU, Michelle Bachelet, a declarat luna trecută că rapoartele despre detenţie arbitrară, maltratare, violenţă sexuală şi muncă forţată în Xinjiang au necesitat o evaluare completă şi independentă.

În februarie, Bachelet a declarat că au început discuţiile pentru organizarea unei vizite, dar nu s-a ajuns încă la un acord.

Vizita lui Bachelet ”este negociată în prezent între biroul Înaltului Comisar şi autorităţile chineze”, a declarat Guterres într-un interviu difuzat la emisiunea Rosemary Barton Live a Canadian Broadcasting Corp.

„Şi sper că vor ajunge în curând la un acord şi că comisarul pentru drepturile omului va putea vizita China fără restricţii sau limitări”, a adăugat el.

Sensibilitatea Chinei la criticile referitoare la tratamentul minorităţii uigure a fost subliniată sâmbătă, când a anunţat sancţiuni împotriva a doi oficiali americani pentru drepturile religioase şi a unui parlamentar canadian care a denunţat tratamentul de către Beijing a acestora şi a altor minorităţi.

Activiştii şi-au exprimat scepticismul cu privire la perspectivele unei vizite semnificative cu acces nestingherit în China.

Guvernul chinez neagă orice maltratare şi a spus că oamenii din toate grupurile etnice din Xinjiang şi din regiunea tibetană se bucură de libertăţi pe scară largă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here