Mai mulți senatori republicani se distanțează de „cauza” lui Donald Trump. „Adevărul este că preşedintele ales Biden a câştigat alegerile”

Acuzațiile de fraudă electorală formulate de Donald Trump, președintele ales al SUA, nu mai sunt împărtășite de toți senatorii republicani, după evenimentele de miercuri din Washington. Nume cu greutate din Senat s-au disociat de afirmațiile miliardarului.

„Cel mai bun mod în care putem arăta respect pentru alegătorii care au fost supăraţi este spunând adevărul”, a declarat republicanul Mitt Romney, în Senat.

„Adevărul este că preşedintele ales Biden a câştigat alegerile. Preşedintele Trump a pierdut. Am trăit eu însumi această experienţă”, a spus Romney, candidat pentru Casa Albă în 2012.

Mitt Romney a afirmat miercuri seară că atacul împotriva Capitoliului a fost o „insurecţie” şi a pledat pe lângă colegii săi republicani să îşi abandoneze obiecţiile contra voturilor colegiului electoral şi să îi informeze pe alegătorii lor despre victoria lui Joe Biden la alegerile din 2020.

Și republicanul Lindsey Graham, considerat loial preşedintelui Donald Trump, a reafirmat victoria lui Joe Biden.

„Joe Biden şi Kamala Harris sunt aleşi în mod legal şi vor deveni preşedintele şi vicepreşedintele Statelor Unite pe 20 ianuarie”, a adăugat el, după un discurs în care a denunţat violenţele care au avut loc miercuri.

Înainte de a începe procedurile, liderul republican din Senat, Mitch McConnell, a spus că cei care au încercat miercuri să perturbe democraţia nu au reuşit. 

„Vom finaliza exact ce am început. Vom finaliza procesul ca la carte. Ne vom urma înaintaşii, legile şi Constituţia ad literam. Şi îl vom certifica pe cel care a câştigat alegerile prezidenţiale din 2020”, a spus McConnell.

O reacție a venit și din partea fostului preşedinte republican George W. Bush, care a condamnat „insurecţia” de miercuri de la Capitoliu, spunând că este demnă de o „republică bananieră”.

„Este o privelişte dezgustătoare şi sfâşietoare”, a transmis Bush într-un comunicat, în legătură cu invadarea Capitoliului de către susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump. 

Senatul SUA a respins joi dimineaţă cu un vot covârşitor obiecţia formulată de aliaţii preşedintelui în exerciţiu Donald Trump faţă de certificarea rezultatelor din statul Pennsylvania ale alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, transmite Reuters.

Măsura a fost respinsă cu 92 de voturi pentru şi 7 voturi împotrivă.

După vot, liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a declarat că nu se aşteaptă la alte obiecţii privind rezultatele colegiilor electorale.

Anterior, Congresul Statelor Unite a respins o primă obiecţie la certificarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din SUA, la câteva ore după intruziunea violentă a susţinătorilor lui Donald Trump în Capitoliu. Astfel, a fost respinsă obiecţia aleşilor republicani privind rezultatele din statul Arizona ale alegerilor prezidenţiale.

Patru persoane au decedat şi 52 au fost arestate în timpul protestelor violente desfăşurate miercuri la Capitoliu, unde manifestanţi pro-Trump au reuşit să intre în clădirea care găzduieşte Congresul Statelor Unite, a anunţat şeful poliţiei din Washington DC, Robert Contee.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here