ONU: Pandemia afectează sistemele de observație meteorologică

Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a exprimat joi îngrijorarea cu privire la impactul pandemiei de COVID-19 asupra sistemelor de observaţie utilizate pentru a prezice fenomenele meteorologice, precum uraganele, mai ales din cauza reducerii semnificative a traficului aerian, care limitează colectarea de informaţii, relatează Agerpres, care citează AFP.

Sistemul global de observaţie al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) stă la baza tuturor serviciilor şi produselor meteorologice şi climatologice oferite de ţări cetăţenilor lor.

Există de obicei 30 de sateliţi meteorologici, 200 de sateliţi de cercetare, peste 10.000 de staţii meteorologice de suprafaţă, automate sau dotate cu personal, 1.000 de staţii aerologice (la altitudine), 7.000 de nave şi 3.000 de aeronave comerciale care măsoară parametrii cheie privind atmosfera, uscatul şi suprafaţa oceanelor.

Acest sistem transmite observaţii colectate de instrumente pe uscat, pe mare şi prin satelit.

Scăderea semnificativă a traficului aerian de la începutul pandemiei a avut un impact clar asupra acestor sisteme de observaţie, a declarat OMM într-un comunicat.

De la începutul pandemiei de COVID-19, numărul măsurătorilor realizate de avioanele comerciale a scăzut în medie cu 75 până la 80%, şi cu 90% în anumite regiuni ale lumii, precum tropicele şi emisfera sudică.

Conform OMM, programul AMDAR (retransmiterea datelor meteorologice colectate de aeronave) transmite în general peste 800.000 de observaţii zilnice de înaltă calitate asupra temperaturii aerului, vitezei şi direcţiei vântului, precum şi un număr tot mai mare de măsurători de umiditate şi turbulenţe.

„Odată cu apropierea sezonului uraganelor în Atlantic, pandemia de COVID-19 reprezintă o provocare suplimentară. Prin urmare, este esenţial ca guvernele să acorde atenţie capacităţilor lor naţionale de alertă timpurie şi de observaţie meteorologică”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, într-un comunicat.

În ceea ce priveşte observaţiile meteorologice de suprafaţă, acestea sunt acum realizate aproape în întregime de maşini care funcţionează fără intervenţie umană în majoritatea ţărilor dezvoltate şi, prin urmare, nu sunt afectate de măsurile de izolare.

În schimb, în multe ţări în curs de dezvoltare, meteorologii încă se bazează pe observaţiile realizate manual. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here