Ludovic Orban
Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri că legea privind alegerea primarilor în două tururi poate fi adoptată printr-o mobilizare a parlamentarilor care susţin Guvernul, excluzând posibilitatea unei ordonanţe de urgenţă, notează Agerpres.

„Noi susţinem categoric, cu toată forţa, alegerea primarilor în două tururi. (…) Noi, dacă ne mobilizăm, putem, în Camera Deputaţilor, care e Camera decizională pentru legislaţia electorală, putem să adoptăm alegerea primarilor în două tururi. Am făcut calculele împreună privitoare la situaţia şi capacitatea de a mobiliza voturi şi avem peste 170 de voturi. Sigur, trebuie 165 de voturi, că e lege organică. Totul este să fie o mobilizare exemplară a tuturor parlamentarilor”, a precizat, la Digi24, Ludovic Orban.

Prim-ministrul a adăugat că nu se pune problema unei ordonanţe de urgenţă pentru votarea primarilor în două tururi, cea mai bună soluţie fiind dezbaterea legii în Camera Deputaţilor.

Eu nu pot să fac ceea ce am atacat când eram în Opoziţie. (…) Nu poţi să dai ordonanţe de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă poate fi atacată de Avocatul Poporului şi dacă Avocatul Poporului o atacă, sigur câştigă. De asemenea, există procedura angajării răspunderii, pe care nu o exclud, dar şi aici există posibilitatea unui control constituţional. Cea mai bună şi cea mai solidă soluţie este dezbaterea în Cameră a proiectului, pentru că atunci nu o să mai aibă un motiv să o atace la Curtea Constituţională”, a susţinut premierul. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here