Orban, despre aleşii AUR: Mulţi dintre ei nu înţeleg unde sunt. Unii mănâncă în sala de plen, filmează ostentativ

Foto: INQUAM/George Călin

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a afirmat că parlamentarii AUR sunt excentrici şi mulţi dintre aceştia nu înţeleg că se află în Parlamentul României unde trebuie să respecţi o serie de prevederi regulamentare şi anumite rigori, transmite News.ro.

El a adăugat că unii aleşi ai AUR mănâncă în sala de plen sau filmează ostentativ inclusiv în şedinţele Biroului permanent. „E prima lor experienţă parlamentară şi îi privim cu o oarecare îngăduinţă şi toleranţă, dar vor trebui să înţeleagă că această instituţie este forul reprezentativ suprem al societăţii”, a mai spus liderul PNL.

„A fost depusă o solicitare din partea grupului USR împotriva unui deputat AUR. Am văzut şi eu înregistrările. Este un comportament reprobabil care îl descalifică pe cel care se comportă şi vorbeşte astfel. Conform Regulamentului, am trimis către Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi pentru analiza sesizării şi care urmează în termen de două săptămâni să propună sancţiunile, în urma solicitării”, a explicat Ludovic Orban, marţi la Parlament, întrebat despre solicitarea USR-PLUS de a fi sancţionat deputatul AUR Dan Tanasă după ce a folosit injurii la adresa unor parlamentari ai USR-PLUS. 

Chestionat dacă sancţiunea pentru parlamentarii care încalcă Regulamentul ar trebui înăsprită, preşedintele Camerei Deputaţilor a răspuns: „Sunt sancţiuni care se aplică. Aştept raportul Comisie juridice şi în funcţie de acest raport vom anunţa ce decizie se ia”.

Întrebat cum vede acţiunile AUR în Parlament, în stradă şi faptul că unii colegi de coaliţie i-au acuzat de fascism, Orban a replicat: „N-aş vrea să comentez”.

„Sunt excentrici şi ei nu sunt obişnuiţi şi nu înţeleg mulţi dintre ei unde se găsesc. Suntem în Parlamentul României unde ai anumite rigori în ceea ce priveşte comportamentul. Nu poţi să te comporţi aşa, mănâncă în sala de plen, se filmează, filmează inclusiv şedinţele de Birou permanent, filmează ostentativ, atenţie, mai ales în timp ce vorbesc. E adevărat că cei care îi privesc nu cunosc întotdeauna Regulamentul, prevederile regulamentare, şi nu îşi dau seama că de multe ori spun nişte năzbâtii dar care probabil li se par foarte interesante pentru ei. Sigur e prima lor experienţă parlamentară şi îi privim cu o oarecare îngăduinţă şi toleranţă. Pe de altă parte, vor trebui să înţeleagă că această instituţie este forul reprezentativ suprem al societăţii, al românilor şi al României. Aici este o instituţie fundamentală care trebuie să dea tonul, care trebuie să impună prin sobrietate, prin seriozitate, prin civilizaţie şi în care parlamentarii trebuie să reprezinte un exemplu pozitiv, nu negativ”, a completat liderul PNL. 

Alianţa USR-PLUS a anunţat că depune un proiect de lege prin care să fie introduse sancţiuni mai dure pentru parlamentarii care au un comportament injurios. Pe modelul sancţiunilor pentru votul cu mai multe cartele, parlamentarii care adresează injurii altor parlamentari sau demnitari ar urma să fie sancţionaţi cu reducerea drastică a indemnizaţiei. Propunerea legislativă vine ca urmare a „derapajelor incalificabile şi inacceptabile consemnate în Parlamentul României săptămâna trecută, cu prilejul conferinţei de presă susţinute de doi membri ai Guvernului în contextul dezbaterilor pe tema desfiinţării Secţiei speciale”.

USR-PLUS a depus şi o sesizare la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi pe numele deputatului AUR Dan Tanasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here