Orban și Cîțu încearcă să-i liniștească pe români după ce euro a atins un nou record istoric. „Nu există motive de panică”

Florin Citu Ludovic Orban
Inquam Photos / Ilona Andrei

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seară, după ce euro a atins un nou nivel record, că evoluţia cursului de schimb este determinată de mai mulţi factori, însă nu există niciun motiv de neîncredere, de panică. Dimpotrivă, premierul spune că situaţia economică este foarte stabilă. La rândul lui, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, apreciează, după ce euro a atins un nou nivel record, că este vorba doar despre o depreciere ”uşoară”, corelată cu ce s-a întâmplat în regiune. ”Zlotul, forintul se depreciază pentru că sunt câteva mişcări de fluxuri internaţionale. Doar trompetele PSD-iste văd altceva”, a scris Cîţu, joi seară, pe Facebook.

”Evoluţia cursului de schimb este o evoluţie care este determinată de mai mulţi factori. Nu există niciun motiv de neîncredere, de panică, dimpotrivă, situaţia economică este foarte stabilă. Uitaţi-vă, de exemplu, la evoluţia dobânzilor, comparaţi cu cât se împrumută guvernul nostru, raportat la dobânda cu care s-a împrumutat Guvernul PSD. Este o diferenţă semnificativă de un procent la dobândă”, a declarat, joi seară, Ludovic Orban, întrebat ce le transmite românior după ce euro a atins un nou nivel record.

Orban a spus că uneori există stuaţii care nu ţin direct de situaţia din România.

”Se pare că a existat o tendinţă uşoară de depreciere a monedelor naţionale nu numai la noi ci şi la nivel regional care poate fi determinată de nişte factori care sunt greu de cuantificat.  Am încredere în Banca Naţională şi stabilitatea monedei naţionale şi a cursului de schimb”, a mai afirmat premierul.

”Vreau să dau un mesaj de încredere şi de stabilitate. Situaţia economică este foarte stabilă, nu există absolut niciun fel de risc de apariţie a unui dezechilibru major” a dăugat Orban.

Întrebat dacă se aşteaptă creşterea Euro în raport cu celelalte valute, premierul a spus că e greu de prevăzut evoluţia cursului de schimb şi că periodic au loc ”fluctuaţii” care pot fi determinate de factori ”care nu au legătură cu soliditatea economiei”, ci cu situaţii „de moment,” care nu pot fi anticipate.

”Permanent a existat o presiune asupra cursului de schimb care este datorată în cea mai mare parte  politicii nesăbuite a PSD, care a general dezechilibre bugetare, care a generat dezechilibre în balanţa comercială a României şi este normal să existe o presiune asupra cursului de schimb. Pe de altă parte, Banca Naţională totdeauna a avut reacţii potrivite în situaţii de presiuni suplimentare asupra cursului de schimb”, a adăugat primul ministru.

Întrebat ce mesaj are pentru români afectaţi de creşterea raportului dintre leu şi alte valute în defavoarea monedei naţionale, el a menţionat că nu există ”nicio creştere a dobânzilor” şi că influenţa diferenţei de curs asupra chiriilor nu este ”atât de importantă încât să îi sperie pe români”.

”Mesajul meu este un mesaj de încredere în economie”, a mai spus primul ministru.

Florin Cîţu atacă PSD-ul în încercarea de a explica deprecierea leului

”Rate mai mici pentru români. Dobânzile continuă să scadă. Încrederea investitorilor în guvernarea PNL CREŞTE zilnic. Nu există dubii aici. Deprecierea uşoară a leului astăzi este CORELATĂ cu deprecierile din regiune. Zlotul, forintul se depreciază pentru că sunt câteva mişcări de fluxuri internaţionale. Doar trompetele PSD-iste văd altceva. Fiţi fără grijă. Dobânzile vor continuă să scadă şi încrederea investitorilor va continuă să crească în guvernarea PNL”, a scris, joi seară, Florin Cîţu, pe Facebook.

Potrivit acestuia, ”cu cât avem anticipate mai repede cu atât mai repede vom putea reveni la SCĂDERI de preţuri şi dobânzi aproape de ZERO”.

”Urmează lucruri fantastice pentru români. Dobânzi aproape de zero şi scăderi de preţuri”, a mai scris Cîţu.

Instabilitatea politică a aruncat euro în aer

Analistul economic Dragoş Cabat a explicat că evoluţia slabă a leului a fost cauzată de instabilitatea politică.

„Sunt certuri în Parlament, a fost şi o declaraţie oarecum ciudată a ministrului de Finanţe că pensiile trebuiau mărite de la 1 ianuarie. Sigur, sunt declaraţii politice având în vedere că suntem într-un an electoral, dar, una peste alta, toate acestea spun că este o zonă de instabilitate. Şi la nivel internaţional, cu China şi coronavirusul, toată lumea este speriată. Iar în situaţiile acestea, monedele mai vulnerabile, din ţări unde dezechilibrele macroeconomice există clar în sistem, sunt atacate. Leul nu beneficiază de atenţie chiar aşa mare din partea investitorilor internaţionali. În caz contrar, ar fi fost atacat şi mai puternic”, a spus analistul, potrivit Mediafax.

Cabat a adăugat că fără intervenția Bancii Naţionale în ultima lună pentru a reversa tendinţa de depreciere a leului, euro ar fi ajuns la un nivel de 4,8 – 4,85 lei.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, joi, un curs de referinţă de 4,7834 lei/euro, în creştere cu 0,09% faţă de valoarea atinsă miercuri, acesta fiind cel mai mare nivel anunţat vreodată de BNR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here