Ordonanța de Urgență pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi, spre avizare la Guvern

Sursa: INQUAM/Octav Ganea

Proiectul de ordonanță de urgență pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi a intrat pe circuitul de avizare la Guvern, au declarat, miercuri, pentru Universul.net, surse politice.

Cu privire la eventualitatea organizării alegerilor locale în două tururi, premierul Ludovic Orban a arătat chiar zilele trecute că liberalii vor încerca să aducă proiectul de lege în plenul Camerei Deputaților, însă nu excludea la acea dată și alte căi.

„Fie varianta angajării răspunderii, fie varianta unei ordonanțe de urgență”, puncta Orban, la Realitatea Plus, adăugând: „Legiferăm ceea ce-și doresc oamenii, nu ce-și doresc potentații. Oamenii își doresc într-o proporție de peste 85% alegerea primarilor să se facă în două tururi. Primarul trebuie să aibă în spate o legitimitate autentică”.

De asemenea, și preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că Guvernul va promova în scurt timp o legislaţie pentru alegerea primarilor în două tururi, fără a preciza forma în care această legislație va fi promovată.

Varianta Ordonanței de Urgență beneficiază de sprijin și din afara PNL.

„Din punctul nostru de vedere, obiectivul principal pentru România este alegerea primarilor în două tururi și n-aș vrea, pentru că există riscul acesta, să sacrificăm alegerea primarilor în două tururi pentru anticipate. Pentru că se poate construi un scenariu în care se angajează răspunderea pentru primari în două tururi, vine o moțiune de cenzură care ar putea să ducă la căderea guvernului și n-am avea primari în două tururi”, a declarat liderul USR Dan Barna, marți, la Digi24.

Informația privind intrarea în linie dreaptă a proiectului de revenire la două tururi în scrutinul pentru primari vine la o zi după ce PSD a anunțat că se va plânge forurilor europene.

„Am mai luat o decizie. (…) Să trimtem o scrisoare din partea PSD, atât la preşedinta Comisiei Europene, cât şi la grupul social-democrat, cât şi la preşedintele Parlamentului European şi la toţi europarlamentarii, acest abuz de a schimba legile electorale în pofida unei decizii a Curţii Constituţionale şi a unei recomandări a Comisiei de la Veneţia”, a declarat, marți Marcel Ciolacu.

Potrivit liderului PSD, social-democrații sunt de acord cu revenirea la alegeri în două tururi doar începând cu 2024.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here