Pământul își dezgroapă morții. Victime ale genocidului de la Srebreniţa, găsite într-o groapă comună, la Kalinovik, în sudul Bosniei-Herţegovina

  Foto: Twitter

  Victime ale genocidului din Srebreniţa, în iulie 1995, au fost găsite într-o groapă comună în apropiere de oraşul Kalinovik (sud), a anunţat Comisia Internaţională a Persoanelor Dispărute (ICMP), care a ajutat autorităţile din Bosnia-Herţegovina să identifice rămşiţele umane exhumate, relatează News.ro, care citează AFP.

  „Dintre toate gropile genocidului (…) care au fost descoperite până în prezent”, cea de lângă Kalinovik, la aproximativ 200 de kilometri de Srebreniţa, este „de departe cea mai îndepărtată”, a subliniat şeful Programului în Balcanii Occidentali al ICMP, Matthew Holliday.

  Groapa se află la câţiva kilometri de satul Godinjska Bara, în apropiere de Trnovo, unde paramilitari din cadrul Unităţii ”Scorpions” au executat şase prizonieri bosniaci de la Srebreniţa, la jumătatea lui iulie 1995, a precizat Matthew Holliday.

  Această execuţie prin împuşcare a fost filmată, iar imaginile au fost difuzate în timpul proceselor unor foşti lideri sârbi în justiţia internaţională.

  Profiluri genetice obţinute pe baza unor eşantioane prelevate de la rămăşiţe umane găsite în mai în regiunea Kalinovik au fost comparate cu eşantiaone de referinţă furnizate ICMP de către rude ale persoanelor date dspărute, văzute în viaţă pentru ultima oară la Srebreniţa în iulie 1995.

  Zece concordanţe ADN au fost stabilite.

  Aceste rapoarte de concordaţă au fost predate Institutului Pesoanelor Dispărute din Bosnia-Herţegovina în vederea unei identficări oficiale.

  Autorităţile din Bosnia-Herţegovina urmează să stabilească atât cauza decesului, cât şi modul în care a avut loc moartea.

  Victimele masacrului ide la Srebreniţa – unde aproximativ 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani au fost ucişi de către forţe sârbe din Bosnia – au fost găsite în peste 90 de gropi comune, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Centrului Memorial de la Srebreniţa, Almasa Salihovic.

  „Este tot mai dificil să găsim gropi comune. Căutăm, în continuare, peste 1.000 de persoane” ucise în acest masacru, declara ea AFP în iunie.

  Ultima groapă comună a genocidului de la Srebreniţa a fost descoperită în 2016, a subliniat Matthew Holliday.

  Foştii lideri politic şi militar ai sârbilor din Bosnia Radovan Karadzici şi Ratko Mladici au fost condamnaţi de justiţia internaţională la închisoare pe viaţă cu privire la acest genocid.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here