Se remarcă o schimbare semnificativă în discursul Papei Francisc de la izbucnirea pandemiei de Covid-19 în privința Sfintei Liturghii. Pare a fi prima oară, de la declanșarea crizei sanitare, când Suveranul Pontif vorbește despre gravitatea „rupturii” survenite în rânduiala Sfintei Împărtășanii, care este o taină creștină clădită în special pe comunitate.

Situaţia actuală, în care Sfânta Liturghie este celebrată fără comunitate, este „periculoasă”, a susţinut Papa Francisc vineri, în contextul restricţiilor impuse pentru stoparea răspândirii noului coronavirus, scrie Agerpres, citând DPA.

Duminică, Papa ar urma să celebreze Sfânta Liturghie în afara Vaticanului, pentru prima dată de la începutul lunii martie. El se va afla la Biserica Santo Spirito in Sassia din Roma.

Familiaritatea creştinilor cu Domnul este întotdeauna comunitară. Da, este intimă, este personală, dar în cadrul unei comunităţi”, a spus Papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată în dimineaţa zilei de vineri, la reşedinţa Santa Marta de la Vatican.

O familiaritate fără comunitate, o familiaritate fără Pâine, o familiaritate fără Biserică, fără oameni, fără sacramente, este periculoasă„, a spus pontiful.

Noul coronavirus a impus schimbări extraordinare la Vatican. Piaţa Sf. Petru şi bazilica Sf. Petru au fost închise pentru o lună, iar Papa Francisc s-a adresat de atunci credincioşilor prin transmisiuni video în direct.

Săptămâna trecută, ceremoniile religioase catolice prilejuite de Paşte s-au desfăşurat fără credincioşi, scenele fiind fără precedent în vremurile moderne.

Suntem împreună, dar nu împreună„, a spus Papa Francisc vineri.

Adresându-se celor câtorva persoane cărora le este permis să participe la Liturghia de la Santa Marta, suveranul pontif a adăugat: „Astăzi o aveţi, euharistia, dar lumea conectată cu noi are doar împărtăşania spirituală. Nu aceasta este Biserica: aceasta este Biserica într-o situaţie dificilă, pe care Domnul o îngăduie, dar idealul de Biserică este acela de a fi întotdeauna împreună cu poporul şi cu sacramentele. Întotdeauna”.

Duminică, Papa Francisc urmează să celebreze Sfânta Liturghie în afara Vaticanului, pentru prima dată de la începutul lunii martie. El se va afla la Biserica Santo Spirito in Sassia din Roma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here