Sursa foto: Inquam Photos/Liviu Chirică

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege ce prevede acordarea unor zile libere pentru unul dintre părinți, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Proiectul vizează copiii cu vârsta de până în 12 ani sau încadrați în categoria persoanelor cu dizabilități, relatează Mediafax. Camera Deputaților este for decizional.


Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, propunerea legislativă pentru completarea art.139 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii şi a art.361 din Legea nr.1/2011 a Educaţiei Naţionale.
Inițiativa, ce aparține deputaților PSD și ALDE, privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a alor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.


Astfel, propunerea acordă dreptul unuia dintre părinți de a sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilități. În situația familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelui care este și tutorele legal al copilului.


Totodată, conform propunerii legislative, indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor personale din bugetul de venituri al angajtorului și este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare.
Proiectul mai prevede ca în cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinți sau solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile prezentei legi.


„Adoptarea unei astfel de propuneri legislative vine în sprijinul părinților, având în vedere problemele cu care aceștia se confruntă atunci când copiii sunt nevoiți să rămână acasă în situația închiderii temporare a unităților de învătământ unde aceștia sunt arondați”, se arată în expunerea de motive.
Camera Deputaților este for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here