Parisul estimează că noile exigenţe ale Londrei în materie de pescuit sunt ”nule şi neavenite”

„Noile exigenţe” ale Londrei pentru eliberarea autorizaţiilor de pescuit în zonele insulelor anglo-normande şi în special în apele insulei Jersey sunt „nule şi neavenite”, a comunicat luni pentru AFP Ministerul francez al Mării.

„Considerăm că dacă noile exigenţe pentru zonarea mării şi a dispozitivelor de pescuit sunt integrate în licenţe, întrucât ele nu au fost notificate Comisiei Europene, sunt nule şi neavenite”, a declarat ministerul, potrivit Agerpres.

Documentul aminteşte ataşamentul francez pentru „respectarea strictă a acordului” de pescuit negociat în cadrul Brexit: „dacă Regatul Unit vrea să introducă noi dispoziţii, el trebuie să le notifice Comisiei Europene, care ni le notifică, ceea ce ne permite angajarea unui dialog ulterior. În acest stadiu, am descoperit că aceste noi măsuri tehnice nu sunt aplicabile în stadiul actual pescarilor noştri”.

Pentru apele din jurul Jersey, Marea Britanie a publicat vineri o listă cu 41 de nave dotate cu „Vessel Monitoring System” (VMS,un dispozitiv care înregistrează poziţiile navelor) şi autorizate să pescuiască începând de sâmbătă.

Această listă este însoţită de noi cerinţe „care nu au fost concertate, discutate şi nici notificate anterior”, a precizat ministerul francez.

Ele conţin în principal noi zonări ale pescuitului, indicaţii în cadrul apelor din jurul Jersey – „unde pot navele să meargă şi unde nu pot să meargă”. Acestea precizează de asemenea „numărul de zile” pe care le pot petrece în mare marinarii pescari şi „cu ce fel de dispozitive”, a indicat ministerul francez.

Ministerul Mării francez a semnalat Comisiei Europene aceste noi măsuri ce nu erau prevăzute:”Astfel că acum ne aşteptăm să iniţieze o discuţie cu Regatul Unit pentru a înţelege mai bine ce înseamnă aceasta şi apoi să ne ofere clarificările sale”, a precizat aceeaşi sursă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here