Patru landuri cer Congresului SUA să mențină „coloana vertebrală a prezenţei americane în Europa”

Sursa: defense.gov

Miniştri-preşedinţi ai patru landuri germane au scris unui număr de 13 membri ai Congresului american pentru a le cere să-l împiedice pe preşedintele Donald Trump să reducă prezenţa militară americană în Germania, relatează AFP, preluată de News.ro.

Prin bazele militare, unităţile de luptă şi spitalele lor militare, trupele americane staţionate în Germania sunt ”coloana vertebrală a prezenţei americane în Europa şi a capacităţii de acţiune a NATO”, pledează cei patru lideri regionali în această scrisoare consultată de  Stuttgarter Zeitung şi Stuttgarter Nachrichten.

Reprezentanţii landurilor Baden-Württemberg, Renaniei-Palatinat, Bavariei şi Hesse – care provin din familii politice diferite, ecologistă, socia-democrată şi conservatoare – le cer congresmenilor americani ”să nu taie, ci să consolideze legătura de prietenie” dintre cele două ţări.

Cele patru landuri au în comun faptul că găzduiesc fiecare o bază militară aparţinând Statelor Unite.

Însă prezenţa trupelor americane ar putea să fie redusă în curând, după ce Donald Trump şi-a anunţat, în iunie, intenţia de a retrage 9.500 de militari din ţară, ceea ce ar conduce la o scădere a contingentului la 25.000 de oameni.

Preşedintele american reproşează Germaniei faptul că nu a atins obiectivele stabilite de NATO în privinţa cheltuielilor alocate Apărării şi că tratează ”rău” Statele Unite pe plan comercial.

Veleităţile americane alimentează temeri cu privire la o slăbire a capacităţii de disuasiune a NATO, mai ales faţă de Rusia.

După al Doilea Război Mondial, Germania este ţara europeană cu cei mai mulţi militari americani pe teritoriul său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here