Percheziții la „regele ciocolatei”. Autoritățile ucrainene verifică dispariţia de „informaţii secrete” din sediul președinției în mandatul lui Poroșenko

Petro Poroșenko și Volodimir Zelenski

Autorităţile ucrainene au percheziţionat vineri mai multe proprietăţi din Kiev ale fostului preşedinte Petro Poroşenko, în cadrul anchetelor judiciare în care apare numele acestuia, informează Agerpres, care citează AFP.

„Sunt în curs percheziţii la mai multe adrese”, între care un club de fitness şi un complex imobiliar în care îşi are sediul şi partidul fostului şef de stat, Solidaritatea europeană, a menţionat pentru France Presse Angelika Ivanova, purtătoare de cuvânt a Biroului ucrainean de anchetă (DBR), însărcinat cu anchetele vizându-i pe înalţii responsabili ai statului.

Percheziţiile au loc în cadrul a două anchete, una pentru fraudă fiscală şi legată de vânzarea de către Poroşenko a unei fabrici din Kiev, în 2018, şi cealaltă privind dispariţia de „informaţii secrete” de la sediul preşedinţiei, după plecarea sa din funcţie, în mai 2019.

Deocamdată, nu se pune problema reţinerii fostului şef de stat, a subliniat Ivanova.

Petro Poroşenko, prosper om de afaceri cunoscut mai ales ca fiind „regele ciocolatei” ucrainene, a fost învins la alegerile din aprilie, după un mandat de cinci ani, de actorul Volodimir Zelenski, fără experienţă politică, a cărui campanie a avut în centru promisiunea eradicării corupţiei.

Poroşenko este citat în peste 10 anchete lansate de DBR, dintre care cel puţin una referitoare la presupuse abuzuri de putere în legătură cu numirea judecătorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here