Pescarii francezi anunţă blocarea unor porturi şi a Eurotunelului, în conflictul licenţelor de pescuit post-Brexit

Pescarii francezi urmează să blocheze punctual trei porturi – Saint-Malo, Calais şi Ouistreham -, iar accesul în Eurotunel, pe sub Canalul Mânecii, urmează să fie de asemenea blocat, relatează Le Figaro.

”Pescarii cer rezolvarea imediată a litigiului cu Regatul Unit în interpretarea Acordului Brexitului”, a subliniat joi preşedintele Comitetului Naţional francez al Pescuitului, Gérard Romiti, scrie News.ro.

”Răbdarea noastră are limite, a fost prea pusă la încercare”, a insitat el.

Accesul în Eurotnel, pe autostrada A16 urmează să fie blocat cu vehcule, vineri după-amiaza, între orele 14.00 (15.00, ora României) şi 16.00 (17.00, ora României).

Pescari au anunţat de asemenea blocarea zonei feriboturlor în portul Calais, vineri la prânz, timp de două ore, a portului Saint-Malo vineri dimineaţa şi a portului Ouistreham vineri după-amiaza.

”A trecut mult timp de când nu am mai văzut o asemenea motvaţie în această meserie, pentru că le este frică de viitor tuturor”, a declarat preşedintele Comitetului Regional al Pescuitului din Hauts-de-France Olivier Leprêtre.

”Ne rezervăm posibilitatea de a desfăşura şi alte acţiuni de blocare, inclusiv în locuri nevizate de Brexit”, a ameninţat el.

Numeroşi pescari francezi nu mai au acces în apele britanice după Brexit, în apele insulelor Jersey şi Guernesey.

Acest conflict vizează 150 de licenţe de pescuit pe care Regatul Unit refuză să le acorde, din cauza lipsei unor documente care să dovedească o activitate anterioară a acestor nave franceze în apele englezeşti.

Londra cere releveuri GPS, date pe care nave mici de pescuit şi noi proprietari afirmă că nu sunt în măsură să le furnizeze.

Comisia Europeană (CE) a dat miercuri ultimatum Londrei ca aceste contencioase să fie soluţionate până la 10 decembrie, a anunţat un purtător de cuvânt.

Franţa a ridicat tonul, la începutul săptămânii, şi a îndemnat CE să fe mai activă în soluţionarea acestui conflict.

”Spaţiul de dialog trebuie să aibă o dată limită, iar Comisia trebuie să dea această dată limită Regatului Unit”, sublinia ministrul francez al Pescuitului, Annick Girardin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here