Peskov: Putem fi de acord cu SUA că e nevoie de pace în Ucraina, dar deocamdată nu avem ce discuta

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat marţi că Rusia poate fi de acord cu Statele Unite că e nevoie de o pace durabilă în Ucraina, dar nu se întrevede perspectiva unor negocieri până când Moscova nu-şi va atinge obiectivele „operaţiunii sale militare speciale”, relatează Reuters, citată de News.ro.

Atât preşedintele american Joe Biden, cât şi liderul rus Vladimir Putin s-au declarat deschişi ideii de a dialoga în privinţa Ucrainei, dar nu a fost organizată nicio întâlnire între cei doi, pentru că niciuna dintre părţi nu este de acord cu condiţiile celeilalte pentru discuţii.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat luni, într-un interviu, că războiul din Ucraina, aflat acum în cea de-a zecea lună, se va încheia aproape sigur cu ajutorul diplomaţiei şi negocierilor şi că este nevoie de o „pace justă şi durabilă”.

Răspunzând comentariilor lui Blinken, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că este de acord cu privire la necesitatea păcii. „Că rezultatul ar trebui să fie o pace justă şi durabilă – cu acest lucru putem fi de acord”, a spus el. „Dar în ceea ce priveşte perspectivele pentru vreun fel de negocieri, nu le vedem în acest moment, am spus-o în mod repetat”, a adăugat Peskov.

Întrebat ce ar trebui să se întâmple pentru ca aceste perspective să se materializeze, el a spus: „Obiectivele operaţiunii militare speciale trebuie să fie atinse. Rusia trebuie să-şi atingă obiectivele pe care şi le-a stabilit şi o va face”.

Obiectivele Rusiei în Ucraina nu au fost clar definite niciodată şi par să se fi schimbat pe măsură ce forţele ruse se confruntă cu eşecuri pe câmpul de luptă, dar Moscova a spus că nu va renunţa niciodată la teritoriile ocupate în sudul şi estul Ucrainei, reaminteşte Reuters.

De cealaltă parte, Kievul exclude vreo cedare teritorială către Rusia în schimbul păcii şi, mai mult, vrea ca Moscova să-i înapoieze toate teritoriile ocupate şi anexate ilegal, inclusiv Crimeea.

 

INFO RUSIA | Impactul noilor sancțiuni / Vagoane „ușoare” / Venituri mai mici în regiuni / China și Iran dau emoții / Calvarul unui pacifist mobilizat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here