Peste 1.300 de arestări în Rusia, la manifestaţii în 38 de oraşe împotriva mobilizării lui Putin

Sursa: captură video

Mobilizarea militară parțială în războiul rus din Ucraina, anunţată miercuri de către preşedintele rus Vladimir Putin, a provocat zeci de manifestații. În total, 1.332 de persoane au fost arestate în Rusia, în urma protestelor împotriva mobilizării, relatează AFP, citată de News.ro.

Potrivit OVD-Info, o organizaţie specializată în numărarea arestărilor, mobilizări au avut loc miercuri în 38 de oraşe din Rusia.

Acestea sunt cele mai importante proteste din Rusia de la cele care au avut loc după anunţarea invaziei Ucrainei de către Putin, la sfârşitul lui februarie.

Jurnalişti AFP au văzut, la Moscova, cel puţin 50 de arestări pe una dintre principalele artere ale capitalei ruse.
La Sankt Petersburg, al doilea cel mai important rus, un autobuz plin cu persoane arestate a fost luat de poliţie din centrul oraşului.
Manifestanţii au scandat ”Nu războiului!” şi ”Fără mobilizare!”.
”Tuturor le este frică. Eu sunt pentru pace şi nu vreau să trag. Dar este foarte periculos să ieşim acum. Altfel ar fi fost foarte mulţi oameni”, a declarat la Sankt Petersburg un manifestant, Vasili Fedorov, un student care afişa o emblemă pacifistă pe piept.

Ministerul rus de Interne a anunţat miercuri seara, citat de agenţia rusă de presă Interfax, că a reprimat ”tentative de organizare a unor adunări neautorizate”.

”Toate au fost oprite, iar persoanele care au comis aceste încălcări au fost arestate şi luate în unităţi de poliţie teritoriale la anchetă şi proceduri judiciare”, a anunţat ministerul.

Analiști: Putin poate înrola câți cetățeni dorește, dar Rusia nu îi poate antrena și echipa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here