Peter Szijjarto: Ungaria va vota în favoarea sancţiunilor UE asupra petrolului rusesc, în anumite condiții

Foto: Peter Szijjarto/ Facebook

Ungaria va vota în favoarea sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană (UE) asupra petrolului din Rusia doar dacă Bruxelles-ul va găsi soluţii la problemele care ar rezulta în urma deciziei, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, relatează CNN, potrivit News.ro.

”Am clarificat Comisiei Europene că putem vota în favoarea acestei propuneri doar dacă Bruxelles-ul oferă o soluţie pentru problemele pe care le-ar creat”, a afirmat Szijjarto într-un videoclip postat miercuri pe contul de Facebook.

UE a propus interzicerea totală a importurilor de petrol din Rusia până la sfârşitul acestui an, precum şi eliminarea celei mai importante bănci ruse, Sberbank, din sistemul internaţional de plăţi SWIFT.

”Ne aşteptăm la o soluţie nu doar legată de transformarea rafinăriilor noastre, care ar costa sute de milioane de dolari, nu doar legată de creşterea capacităţii conductei de petrol care străbate Croaţia până în Ungaria, care ar costa sute de milioane de dolari, dar şi în ceea ce priveşte viitorul economiei ungare”, a mai spus el.

Ministrul a reiterat afirmaţia că propunerea actuală reprezintă ”o bombă atomică” pentru economia Ungariei.

Săptămâna trecută, Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al premierului ungar, a declarat că propunerea UE  ”se opune securităţii energetice naţionale a Ungariei”.

Companiile petroliere ungare ”au clarificat” Bruxelles-ului faptul că nu vor putea renunţa la importurile de petrol rusesc timp de cel puţin trei până la cinci ani, a mai subliniat Kovacs.

 

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here