Planul Moscovei de destabilizare a Republicii Moldova: Partidul Şor o acuză pe Maia Sandu de uzurparea puterii şi cheamă la manifestaţii

Partidul de opoziţie (prorus) al controversatului om de afaceri Ilan Şor (foto) a acuzat-o luni pe Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii şi a chemat la noi proteste duminică, după ce preşedinta Republicii Moldova a propus ca organismelor de securitate să le fie acordate mai multe prerogative, relatează EFE şi media de peste Prut, citate de Agerpres.

Potrivit Radio Chişinău, Partidul Şor a reacţionat astfel la declaraţiile Maiei Sandu privind planul Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova, în care a fost vizată şi această formaţiune, fondată de fostul primar al Orheiului, Ilan Şor, care a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani şi dat în urmărire internaţională.

„Este o încercare de uzurpare a puterii de stat”, a declarat vicepreşedintele Şor, Marina Tauber, citata de portalul Publika.md, într-o conferinţă de presă.

Lidera partidului prorus de opoziţie a spus că iniţiativa Maiei Sandu, în cazul în care va fi transpusă în practică, va duce la „noi abuzuri de putere şi încălcări ale drepturilor omului, limitări ale drepturilor cetăţenilor”.

Maia Sandu a acuzat luni Rusia că plănuieşte o lovitură de stat în Republica Moldova cu ajutorul unor cetăţeni instruiţi militar din Belarus, Serbia şi Muntenegru, care ar urma să desfăşoare acţiuni violente deghizate în proteste în Republica Moldova.

Sandu a precizat că documente primite de la Ucraina, al cărei preşedinte, Volodimir Zelenski, a denunţat săptămâna trecută la Bruxelles un plan rusesc de destabilizare a Republicii Moldova,”indică locaţiile şi aspectele logistice ale organizării acestei activităţi subversive”.

Sandu a atenţionat că forţe din afara Republicii Moldova urmăresc schimbarea puterii de la Chişinău prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, iar în realizarea planului lor, autorii mizează pe mai multe forţe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formaţiunea Şor, pe unii veterani, foşti angajaţi ai forţelor de ordine, şi persoane care au legătură cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

Maia Sandu a subliniat că toţi cei care vor participa la aceste acţiuni îndreptate împotriva statului trebuie să fie traşi la răspundere.

Marina Tauber susţine că în spatele formaţiunii din care ea face parte nu stă „nici Kremlinul, nici Casa Alba, nici instituţiile europene de la Bruxelles”, transmite postul de televiziune local TV8.

Tauber, care este şi deputată în parlamentul moldovean, a lansat un apel către toate partidele să se alăture manifestaţiei preconizate pentru duminică, 19 februarie, despre care a spus că ‘va fi una paşnică’ şi va include ‘un marş’ spre sediul legislativului din Chişinău în semn de protest faţă de tarifele ridicate la gazele naturale.

„Am decis să ne adresăm parlamentului, pentru că această instituţie ar trebui să reprezinte interesele cetăţenilor, chiar dacă este un lucru pe care nu a reuşit să îl facă în ultima vreme”, a explicat ea.

În toamna anului trecut, Partidul Şor a organizat proteste la care au participat oameni plătiţi special pentru aceasta, după cum a constatat presa de investigaţie de la Chişinău. De asemenea, procurorii i-au prins în flagrant pe organizatorii protestelor cu sacoşe cu bani asupra lor, notează Radio Chişinău.

Declaraţiile preşedintei Maia Sandu privind destabilizarea situaţiei în Republica Moldova în mod cert au un suport temeinic şi real, consideră comentatorul politic Ion Tăbârţă într-o declaraţie pentru Radio Chişinău.

Expertul a subliniat că în contextul actual de securitate a avut loc şi schimbarea guvernului de la Chişinău. Aceasta nu a fost o surpriza pentru nimeni, ba chiar o necesitate, pentru că numirea în funcţia de premier a consilierului prezidenţial pe probleme de securitate Dorin Recean a intervenit pe fondul ameninţărilor din exterior la adresa Republicii Moldova, a afirmat Tăbârţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here