Poeta Louise Glück, laureata Nobelului pentru Literatură, are origini în Bihor

Poeta americană Louise Glück, laureata din acest an a Premiului Nobel pentru Literatură, are origini bihorene, bunicii ei materni, Henrik Glück și Theresa Moskovitz, fiind evrei maghiari care au trăit în Valea lui Mihai şi au emigrat în America în anii 1900, împreună cu cei 6 copii, scrie eBihoreanul.ro.

Premiul Nobel pentru Literatură din 2020 i-a fost acordat Louise Gluck „pentru vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumusețe austeră, face ca existența individuală să fie universală”, după cum a anunțat Academia Suedeză din Stockholm. Ea a devenit primul scriitor american care a câștigat premiul Nobel pentru literatură în 27 de ani.

Strămoșii Louisei Glück erau evrei ultraortodocși, profund religioși, şi au avut un rol important în comunitatea locală. Potrivit site-ului comunităţii evreilor maghiari, szombat.org, bunicul poetei, Henrik Glück, se ocupa de comerţul cu material lemnos şi avea un magazin în Valea lui Mihai, „Feldmann și Glück”, iar unul dintre străbunicii ei s-a numit tot Henrik Glück şi ar fi luptat ca soldat în Revoluţia maghiară din 1848.

Familia bunicului ei a fost implicată în construcţia sinagogii locale, a fost în conducerea Băncii Populare, a deţinut o fabrică de sticlă, o firmă de confecţii, o fabrică de cafea, iar faimoasa Moară Gizella din oraş a fost fondată tot de ei.

Avocatul Dr. Sándor Glück, tot antecesor al Louisei Glück, a luptat în primul război mondial. După bătăliile de la Isonzo din 1915 (dintre Italia şi Austro-Ungaria), i s-a acordat Crucea Carol.

Regulile evreilor ortodocşi interzic căsătoria cu persoane din afara comunităţii, iar majoritatea mebrilor familiei Glück s-au căsătorit cu membrii familiei Feldmann. Cei doi străbunici pe linie maternă ai Louisei Glück proveneau din familia Feldmann, şi ea cunoscută în nordul Bihorului, atât pentru acţiunile filantropice, cât şi pentru membri ei.

Potrivit szombat.org, Tivadar Feldmann, de pildă, a fost apicultorul orașului Valea lui Mihai, iar Aladár Feldmann – erou de război, în calitate de fotograf al Primului Război Mondial. „A fost un personaj foarte cunoscut, fotografiile lui sunt şi azi expuse”, a povestit pentru eBihoreanul.ro Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Bihor.

Dintre cei care au ales să rămână acasă, puţin au supravieţuit. Cei mai mulţi au pierit în timpul Holocaustului, amintirea lor fiind păstrată, încă, de o piatră funerară din cimitirul evreiesc din Valea lui Mihai.

„Era o comunitate evreiască mare acolo, în acea perioadă. Au avut chiar şi o echipă de fotbal. E adevărat, mulţi au emigrat în Statele Unite. Acum există şi o organizaţie acolo, Mihalyfalva Academy, fondată de descendenţii lor. Au şi fost în vizită, în urmă cu câţiva ani. Au vizitat Valea lui Mihai, Oradea, împrejurimile, sunt foarte mândri de originile lor”, spune Koppelmann.

Dacă a fost şi Louise Glück să viziteze locurile natale ale bunicilor ei, preşedintele Comunităţii evreieşti nu îşi aminteşte.

Cert e că bunicii Louisei au emigrat în 1900, urcându-se pe un vapor în portul Hamburg, împreună cu cei 6 copii. Au primit cetăţenia americană în 29 ianuarie 1913.

Articolul integral – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here