Potop de nereguli în finanțele PSD. Printre care, plăți fără documente și semnătură, cheltuieli cu propagandă politică

Sursa foto: Inquam Photos Octav Ganea

Controlul AEP și al Curții de Conturi în finanțele partidelor scot la iveală neregulile existente: plăți pentru care nu există semnătura beneficiarului sau documente justificative, banii de subvenție amestecați cu banii privați, contracte dubioase. Campionul neregulilor este PSD, relatează Europa Liberă.

Peste 170 de milioane de lei au primit partidele parlamentare în 2018 de la bugetul de stat pentru activitatea lor zilnică. Din această sumă, 96.849.680 de lei au revenit celor de la PSD, PNL încasând 44.441.815 de lei.

Vistieria partidelor se umple astfel lunar cu bani publici primiți sub formă de subvenție, iar cheltuirea lor este verificată de Autoritatea Electorală Permanentă și Curtea de Conturi. Raportul celor două instituții scoate abia acum la lumină neregulile existente în folosirea banului public.

Partidele au dreptul să mai aducă documente justificative pentru cheltuielile făcute în urmă cu doi ani, termenul limită fiind 31 ianuarie 2020.

PSD conduce detașat topul neregulilor

Prima mare neregulă descoperită în dreptul PSD a fost aceea că nu a separat banii primiți ca subvenție, bani publici, care pot să fie folosiți doar pentru o anumită categorie de cheltuieli, de banii privați pe care îi încasează din cotizații și donații de la membrii de partid.

Conform raportului Curții de Conturi, consultat de Europa Liberă, această amestecare a banilor „nu a permis identificarea distinctă a numerarului pe cele două surse de finanțare”, publică și privată, contul „casa” prezentând un sold centralizat.

Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că imediat ce încasa banii din subvenție într-un cont, PSD muta banii într-un alt cont în care se aflau și sume provenite din cotizații. Astfel, nu se mai putea distinge dacă banii de subvenție au fost cheltuiți pentru ce scrie în lege sau pentru altceva.

Actualul trezorier al PSD, senatorul Ștefan Mihu, nu a dorit să comenteze situația financiară a partidului și nu a răspuns mesajelor Europa Liberă pe acest subiect.

Cheltuieli cu presa și propagandă politică, contract dubios la PSD

Toate partidele au plătit în 2018 către diferite instituții media pentru propaganda politică 15.9 milioane de lei. Din această sumă, 13.314.588 de lei se regăsește însă doar în dreptul PSD.

Contractul care ridică semne de întrebare pentru Autoritatea Electorală Permanentă și Curtea de Conturi este cel încheiat între PSD și un creditor, care a avut ca obiect stingerea tuturor litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată pentru achitarea sumei totale de 19.440.000 lei. Suma urma să fie eșalonată, conform contractului, în 72 de tranșe lunare egale și consecutive, PSD urmând să plătească câte 270.000 de lei în fiecare lună. Perioada stabilită era între septembrie 2017 și august 2023.

Curtea de Conturi și AEP au descoperit că PSD a prezentat documente aferente contractului de tranzacție în sumă de 5.824.666 lei, din valoarea totală de 19.440.000 lei.

Citiți aici articolul integral.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here