Poziția comună a opt țări est-europene privind aderarea Ucrainei la NATO

Preşedintele Klaus Iohannis împreună cu preşedinţii Cehiei, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Poloniei şi Slovaciei au semnat o declaraţie comună prin care reiterează sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi pentru aderarea la NATO. ”Toţi cei care comit crime de agresiuni trebuie traşi la răspundere şi aduşi în faţa justiţiei”, se arată în document, transmite News.ro.

”Preşedintele Klaus Iohannis împreună cu preşedinţii Cehiei, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Poloniei şi Slovaciei reiterăm astăzi sprijinul nostru pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei. Noi susţinem cu fermitate decizia Summitului NATO de la Bucureşti din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei”, se arată în document, conform anunţului Administraţiei Prezidenţiale.

”Noi, preşedinţii din Europa Centrală şi de Est, ţări ai căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului şi au văzut cu ochii lor la efectele agresiunii ruse, nu putem rămâne tăcuţi în faţa încălcării flagrante a dreptului internaţional de către Federaţia Rusă şi, prin urmare, emitem urmatoarea declaratie:

Reiterăm sprijinul nostru pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte niciodată încercările Rusiei de a anexa vreun teritoriu ucrainean. Suntem ferm în sprijinul deciziei Summit-ului NATO de la Bucureşti din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei.

Susţinem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate şi încurajăm toţi Aliaţii să-şi mărească substanţial ajutorul militar acordat Ucrainei. Toţi cei care comit crime de agresiuni trebuie traşi la răspundere şi aduşi în faţa justiţiei”, se arată în document.

SINTEZĂ | Ultimele vești din Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here