SINTEZĂ | Ultimele vești din Rusia

Sursa: Pixabay
 • Rușii care lucrează în domeniul IT, informații și comunicații, mass-media, în organizații care asigură stabilitatea sistemului național de plăți și a infrastructurii pieței financiare nu vor fi chemați la serviciul militar în cadrul mobilizării parțiale, a anunțat Ministerul Apărării al Federației Ruse, citat de Meduza. (AICI)

 • Între 23 și 27 septembrie, în autoproclamatele republici populare Donețk (DPR) și Lugansk (LPR), precum și pe teritoriile controlate de armata rusă în regiunile Herson și Zaporojie au avut loc „referendumurile privind aderarea la Federația Rusă”, notează Meduza. (AICI)

 • În Rusia, mobilizarea continuă din 21 septembrie. Vladimir Putin a explicat-o prin faptul că Federația Rusă din Ucraina ar lupta „cu întreaga mașinărie de război a Occidentului colectiv”. Autoritățile de la Moscova susțin că mobilizarea este „parțială” și afectează în primul rând persoanele cu experiență militară, dar, judecând după numeroasele mărturii, recrutarea e fără discernământ. Iată pe cine a trimis Putin la război cu „mașinăria” Vestului, notează Meduza. (AICI)

 • În orașul Kansk, din Teritoriul Krasnoiarsk, un birou militar de înregistrare și înrolare a fost cuprins de flăcări în noaptea de vineri spre sâmbătă, scrie Novaia Gazeta.Europa, potrivit căreia persoane neidentificate au încercat să incendieze locul. (AICI)

 • O galerie foto elocventă pentru modul în care e tratată opinia publică de către regimul Putin. (AICI)

 • Kremlinul ia în considerare posibilitatea de a-i mobiliza nu numai pe cetățenii ruși, ci și pe cetățenii autoproclamatelor republici Abhazia și Osetia de Sud, a declarat, pentru Meduza, o sursă apropiată administrației președintelui rus. (AICI)

 • Autoritățile ruse urmează să închidă granițele pentru bărbații în vârstă de mobilizare, a declarat, pentru Meduza, o sursă apropiată Administrației Prezidențiale (AP) a Federației Ruse. Potrivit sursei, data cea mai probabilă pentru introducerea interdicției este 28 septembrie. (AICI)

 • Șeful Agora, Pavel Cikov, a declarat că serviciul de frontieră al FSB a început să le interzică rușilor să părăsească țara, notează Meduza. Astfel, Cikov a publicat, pe Telegram, fotografii cu două refuzuri emise de polițiștii de frontieră de la granița cu Kazahstan. (AICI)

 • În după-amiaza zilei de duminică, 25 septembrie, locuitorii satului Endirei, din districtul Hasaviurtovsc, din Daghestan, au blocat autostrada federală Hasaviurt-Mahacikala, notează Meduza. Publicația rusă menționează că locuitorii protestează astfel împotriva mobilizării decretate de președintele Vladimir Putin. (AICI)

 • În Mahacikala, a avut loc, duminică, un protest împotriva mobilizării, iar la acest miting s-a consumat și un episod aparte: unul dintre polițiștii trimiși să intervină a fugit de femeile care manifestau, transmite Meduza. (AICI)

 • În orașul Ust-Ilimsk, regiunea Irkuțk, un bărbat a deschis focul asupra biroului militar de înregistrare și înrolare, transmite Meduza. (AICI)

 • În localitatea Uriupinsk, regiunea Volgograd, clădirea biroului militar de înregistrare și înrolare a fost incendiată, potrivit canalului local de Telegram, Urupvest, și Baza, preluate de Novaia Gazeta.Europa. (AICI)

 • În dimineața zilei de luni, 26 septembrie, un bărbat a deschis focul la Școala nr. 88 din orașuș Izhevsk, transmite Meduza, care citează și alte surse media din Rusia. Circumstanțele incidentului sunt încă neclare, dar pe canalele de Telegram au fost difuzate imagini dintr-o sală de clasă, iar pe fundal se aud împușcături. (AICI)

 • Producătorii ruși de microelectronică și tehnologie informatică, ale căror întreprinderi însumează aproximativ 350.000 de oameni, cer guvernului să îi scutească pe angajații lor de la mobilizare, transmite Kommersant. (AICI)

 • Dezvoltatorii de jocuri au început să-și evacueze angajații din Rusia, inclusiv cumpărând zboruri charter întregi, notează Kommersant. Potrivit sursei citate, doar într-un singur caz a fost vorba de scoaterea din țară a 100 de bărbați împreună cu familiile lor. (AICI)

 • Editorial – „ Se frânge Rusia. Și va plânge. Și o merită”, scris de Laurențiu Mihu, redactor-șef Universul.net. (AICI)

 • Actorii de pe piețele IT, telecomunicații și media sunt foarte îngrijorați de faptul că pentru a primi o scutire de la mobilizarea decretată, angajații au nevoie de studii superioare de specialitate, notează Kommersant. (AICI)

 • Ministerul Comunicațiilor și Dezvoltării Digitale a publicat o listă a specialităților care se pretează la scutirea de mobilizare, pentru specialiștii din IT și comunicații, notează Meduza. Documentul a fost publicat pe canalul oficial de Telegram al ministerului. (AICI)

 • În Rusia ar putea apărea un nou district federal, Krîmski, scrie Meduza, care citează Vedomosti, citând surse din Consiliul Federației și din guvernul Crimeei. Autoritățile intenționează să creeze noua entitate pe baza rezultatelor „referendumurilor” desfășurate în autoproclamatele RPD și LPR și în regiunile ocupate din Zaporojie și Herson, din Ucraina. (AICI)

 • Autoritățile ruse de frontieră întocmesc liste cu cetățenii care părăsesc țara, a declarat președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, la o ședință, potrivit Interfax, citată de Meduza. (AICI)

 • În ciuda așteptărilor inițiale ca formalizarea anexării, pe baza referendumurilor din zonele ocupate, să se finalizeze până la 30 septembrie, președinta Consiliului Federației, Valentina Matvienko, a infirmat astfel de informații, spunând că parlamentarii nu se vor reuni în ședințe extraordinare, ci vor aborda documentele privind „anexarea” în ședința planificată pentru 4 octombrie, transmite Meduza. (AICI)

 • După decretarea mobilizării, în unele magazine de îmbrăcăminte și echipament militar fluxul de cumpărători a crescut cu 40%, notează Meduza, care citează discuțiile Kommersant cu reprezentanții unor unități comerciale. (AICI)

 • Cetățeni ruși infectați cu HIV primesc citații, în ciuda informațiilor de pe portalul guvernamental, „Объясняем.рф”, potrivit cărora nu sunt supuși mobilizării, transmite Novaia Gazeta.Europa, care îl citează pe Pavel Cikov, șeful grupului Agora pentru drepturile omului. (AICI)

 • De la anunțul mobilizării parțiale în Rusia, pe rețelele online circulă informații despre posibilitățile de spionare a cetățenilor care pleacă în străinătate, prin intermediul smartphone-urilor, precum și despre depistarea prin intermediul sistemelor de supraveghere video și de recunoaștere facială, notează Kommersant. Potrivit sursei citate, de teamă că vor fi căutați prin rețelele sociale, unii potențiali recruți au început deja să-și schimbe sexul, pe conturile lor. (AICI)

Găuri în izmenele armatei ruse | Lipsurile, trădate de febra cumpărăturilor de haine și medicamente

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here