Poziția UDMR la acuzele că PSD refuză aprobarea rapoartelor SRI legate de extremismul etnic din Transilvania: „Acum ne puteți jigni… Rușine!”

Hegedüs Csilla, purtătoarea de cuvânt a UDMR, le-a transmis duminică celor de la USR ”să le fie rușine”, după ce deputatul Lucian Stanciu Viziteu a acuzat PSD că nu vrea să aprobe rapoartele SRI în Parlament ca să nu fie făcut public extremismul etnic din Transilvania.

Iată cadoul oferit de USR comunității maghiare cu ocazia rusaliilor. Off, nu e campanie, acum nu mai vorbiți limba maghiară, acum ne puteți jigni…rușine!”, a scris Hegedüs Csilla pe pagina oficială de Facebook.

Deputatul USR din comisia SRI, Lucian Viziteu, a transmis duminică dimineața că social-democrații nu vor să aprobe rapoartele SRI în Parlament ca să nu fie făcut public extremismul etnic din Transilvania. Parlamentarul USR a mai susținut că rapoartele conțin ”informații oficiale îngrijorătoare” care ar putea deteriora și mai mult relațiile politice dintre PSD și UDMR.

  • ”Majoritatea pesedisto-aldistă-udemeristă a refuzat de fiecare dată în ultimii 4 ani să aprobe rapoartele anuale ale Serviciului Român de Informații, pentru că acestea conțin informații oficiale îngrijorătoare despre amenințările reprezentate de extremismul etnic din Transilvania. Dacă aceste informații ar fi devenit publice, acest lucru ar fi putut deteriora relațiile politice dintre PSD și UDMR. În ultimii ani, PSD și ALDE au făcut numeroase concesii UDMR și chiar au promovat sau susținut prin artificii parlamentare inițiative legislative care încalcă Constituția României. Au făcut acest lucru pentru a-și asigura sprijinul în Parlament”, atrage atenția Lucian Stanciu Viziteu, membru în comisia de control a activității SRI”, a transmis Viziteu printr-un comunicat transmis duminică.

​Liderul USR mai arată că rapoartele din 2015, 2016, 2017 și 2018 nu sunt aprobate de Parlament nici până astăzi, așa cum ar fi prevăzut legea.

  • „Conform legii, rapoartele trebuie să fie analizate în comisie, se face un co-raport, iar acesta este susținut în plen de directorul SRI. După aceasta urmează votul plenului reunit. Acest traseu este obligatoriu și trebuie să aibă loc în fiecare an. Dacă raportul SRI este votat, el devine public, or pesediștii fix asta au încercat să împiedice”, arată Viziteu. ​

Liderul USR arată că un raport al SRI din anul 2012 avertizează asupra riscului escaladării conflictelor din Transilvania, întreținute de extremismul etnic:

  • Raport SRI (2012): „Riscul deturnării mișcărilor protestatare legitime de către exponenți ai curentelor extremiste și/sau degenerării acestora în acțiuni cu caracter violent face necesară cooperarea structurilor naționale cu atribuții în asigurarea ordinii publice, respectiv a securității naționale. O formă particulară de manifestare a extremismului, cel de factură etnică, este reprezentată de acțiunile extensiilor din țara noastră ale structurilor revizioniste ungare”, este atenționarea din raportul SRI din 2012.

Raportul din 2013 vorbește chiar despre implicarea și incitarea venită din partea unor actori externi, inclusiv din partea unor actori statali:

  • „Interesele minorităților naționale au fost, în continuare, afectate de preocupările unor oficiali/diplomați din statele limitrofe pentru implicarea comunităților congenere din țara noastră în susținerea propriilor interese”, se arată în raport SRI din 2013.

Același raport din 2013 mai arată că:

  • „În vederea racordării la demersurile autonomiste ale liderilor maghiari, activismul extensiilor autohtone ale structurilor extremiste ungare a continuat să exploateze momentele cu semnificație simbolică pentru congenerii din Transilvania, în sensul promovării în rândul tineretului maghiar a conceptelor revizioniste și cultului unor personalități maghiare controversate”.
    Raportul SRI din 2014 atenționează că există „riscul declanșării de manifestări violente, asociate interferențelor cu zona naționalist-extremistă maghiară și a acțiunilor unor persoane/grupuri cu comportament agresiv”.

Tot în acest document se arată că extremiștii maghiari se folosesc de conceptul „secuiesc” pentru a promova idei autonomiste, susține deputatul USR din Comisia SRI, Lucian Viziteu:

  • „Politicile revizioniste susținute direct sau indirect de unii lideri extremiști sau chiar de unii lideri UDMR au avut mereu rolul de a ascunde politicile lor dezastruoase și faptul că nu s-au implicat niciodată să dezvolte în mod real zonele în care trăiește comunitatea maghiară din România. Principalele victime ale acestui tip de discurs sunt chiar maghiarii din România”, mai arată Viziteu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here