Predoiu, discuţii cu ambasadoarea Finlandei, despre stadiul proiectelor legilor Justiţiei și al legii avertizorilor de integritate

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a discutat cu Marjut Akola, ambasadoarea Finlandei în România, despre stadiul proiectelor legilor Justiţiei, al proiectului de lege privind protecţia avertizorilor de integritate, dar şi propuneri de teme privind cooperarea bilaterală. Predoiu a subliniat prevederile care consolidează independenţa judecătorilor şi procurorilor şi determinarea Guvernului de a continua susţinerea instituţiilor anticorupţie şi anticrimă organizată, transmite News.ro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Ministerul Justiţiei, diplomatul finlandez a apreciat, în cadrul întâlnirii, eforturile făcute de MJ pentru a realiza obiectivele din cadrul MCV şi Rule of Law, într-un context dificil.

Cei doi oficiali au discutat aspecte esenţiale care ţin de funcţionalitatea sistemului judiciar, consolidarea instituţiilor anticorupţie şi anticrimă organizată, calendarul adoptării legilor Justiţiei.

Astfel, ministrul Predoiu a subliniat prevederile din proiecte care consolidează independenţa judecătorilor şi procurorilor şi determinarea Guvernului de a continua politica de susţinere a instituţiilor anticorupţie şi anticrimă organizată, inclusiv prin prevederi legislative, exemplificând cu primirea propunerilor din partea DNA şi DIICOT privind scăderea pragului de vechime pentru eligibilitatea procurorilor în vederea recrutării în cadrul celor două parchete specializate şi posibilitatea detaşării procurorilor în cadrul acestora, ca măsuri temporare până la rezolvarea deficitului de personal.
De asemenea, ministrul Justiţiei a subliniat că, în prezent, România este monitorizată prin două instrumente similare, MCV, dar şi Rule of Law, acest din urmă mecanism fiind aplicabil tuturor statelor europene, adoptarea proiectelor legilor Justiţei fiind un obiectiv esenţial în cadrul MCV.

„Ambasadoarea Finlandei a propus iniţierea şi derularea unor proiecte bilaterale pe teme de interes pentru ambele state, un exemplu fiind prevenirea şi anchetarea infracţiunilor bazate pe ură (”hate crime”), în special în mediul online, ministrul Justiţiei răspunzând favorabil, subliniind că ministerul român a lansat deja o cooperare pe acest domeniu cu ministerul german al Justiţiei. Nu în ultimul rând, oficialul finlandez a reamintit decizia Guvernului Finlandei de a susţine aderarea României, împreună cu Bulgaria şi Croaţia, la spaţiul Schengen”, scrie în comunicat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here