Premierul Armeniei acuză Azerbaidjanul că a desfășurat trupe pe teritoriul țării sale

Foto: Twitter

Premierul armean, Nikol Paşinian, a acuzat trupele armatei azere că au pătruns pe teritoriul țării sale – o nouă accentuare a tensiunilor dintre cele două țări după conflictul armat și violențele de anul trecut, relatează Euronews.

„Aceasta este o infiltrare subversivă”, a spus Pașinian în cadrul unei întâlniri de urgență a consiliului de securitate armean, conform unui comunicat oficial.

Prim-ministrul armean a acuzat Azerbaidjanul că încearcă să asedieze lacul Sev, o zonă care se află pe teritoriul ambelor țări. El a precizat că armaa armeană a răspuns cu „manevrele tactice adecvate”.

Guvernul de la Baku a negat acuzațiile pe care le-a numit „provocatoare” – ministrul de externe azer a comunicat că „trupele de frontieră au luat poziții în teritoriu Azer în districtele Lachin și Kalbajar”.

„Suntem angajați la relaxarea tensiunilor din regiune și ne dorim măsuri în această direcție”, au mai precizat autoritățile din Azerbaidjan.

Președintele Franței s-a implicat și el în noul schimb de replici dintre cele două țări, cerând Azerbaidjanului să „se retragă imediat”, într-o postare pe Twitter.

„Forțele armate azere au pătruns pe teritoriu armean. Trebuie să se retragă imediat. Spun din nou poporului armean – Franța este solidară cu voi și va continua să fie”, a scris Macron.

În același timp, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus că a discutat cu omologul său azer despre „deteriorarea situației”.

Tensiunile dintre cele două țări au crescut de-a lungul deceniilor care au urmat prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991. Anul trecut, conflictul a escaladat până la violențe și atacuri armate – după 44 de zile de război, 5.000 de morți și zeci de mii strămutați, cele două țări au ajuns la un acord pentru un armistițiu mediat de Rusia, în care Armenia a fost forțată să renunțe la o parte semnificativă de teritoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here