Eficacitatea vaccinului Pfizer împotriva variantei Delta este „mai slabă” decât speraseră oficialii din domeniul sănătății, a declarat vineri premierul Naftali Bennett, deoarece peste 1.000 de persoane au avut rezultate pozitive pentru coronavirus și mai multe țări au fost adăugate pe lista locurilor în care israelienii vor să interzică călătoriile, scrie Jerusalem Post. Numărul de noi infectări cu COVID-19 raportate în decurs de 24 de ore în Israel a depăşit pentru prima dată pragul de 1.000 de cazuri în ultimele patru luni, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii israelian. În Israel, în timpul perioadei de vârf a pandemiei, în luna ianuarie, numărul cazurilor zilnice era de peste 10.000.
Nu știm exact în ce măsură ajută vaccinul, dar (efectul – n.r.) este semnificativ mai mic”, a spus Bennett.
Primul-ministru a ținut o reuniune a înalților oficiali și miniștri ai sănătății pentru a discuta următorii pași pentru gestionarea virusului, în lumina numărului crescând de cazuri din Israel și a ceea ce Bennett a descris ca „mutația Delta care crește în întreaga lume, inclusiv în țările vaccinate, cum ar fi Marea Britanie, Israel și SUA.
El a spus că în „Marea Britanie, în ultimele zile, am văzut un salt al numărului de copii care sunt spitalizați zilnic. Aceasta este o dezvoltare de care suntem conștienți; avem de-a face cu ea în mod rațional și responsabil.
Cu mai mult de 5,7 milioane de israelieni care au primit cel puțin o doză din vaccinul Pfizer, țara continuă să facă presiuni pentru ca cetățenii – în special adolescenții – să iasă afară și să ia jabul.
Cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din ultimele patru luni a fost diagnosticat vineri – 1.118 de persoane, potrivit raportului de sâmbătă seara al Ministerului Sănătății. Dintre cei examinați, 1,58% au dat rezultate pozitive. Rata de reproducere (R), numărul de persoane infectate de o persoană bolnavă, a fost de 1,37 – ceea ce înseamnă că Covid-19 se răspândește din nou.
Printre cei care au dat rezultate pozitive s-a numărat un consilier al ministrului pentru afaceri religioase, Matan Kahana. Nu mai fuseseră în contact direct din 12 iulie, așa că i s-a spus că nu trebuie să intre în izolare. Cu toate acestea, ministrul și personalul său au fost rugați să facă un test pentru coronavirus.
În timp ce creșterea în cazurile zilnice continuă, creșterea morbidității grave a crescut într-un mod mai limitat. Dintre cei infectați, aproximativ 58 erau în stare gravă, potrivit ministerului – o creștere de șase persoane în weekend.
În aprilie, cu aproximativ 6.500 de cazuri active ca acum, au existat 370 de pacienți în condiții grave.
Explicația probabilă este că, printre purtătorii de viruși actuali, aproximativ 2.000 sunt școlari, iar jumătate dintre aceștia au fost complet vaccinați. Este foarte puțin probabil ca ambele grupuri să dezvolte forme severe ale bolii, chiar dacă se întâmplă ocazional.
În prezent, aproximativ 60% dintre pacienții cu afecțiuni grave au fost vaccinați. Mai mult, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Ebraică care sfătuiesc guvernul, aproximativ 90% dintre persoanele nou infectate cu vârsta peste 50 de ani sunt complet vaccinate.
„Procentul cazurilor care se îmbolnăvesc critic este acum de 1,6%, comparativ cu 4% într-un stadiu similar în al treilea val când nu au existat vaccinuri”, a postat pe Twitter vineri prof. Eran Segal, biolog de calcul la Institutul de Științe Weizmann care sfătuiește cabinetul în domeniul coronavirusului.
El a spus că, chiar dacă numărul de cazuri continuă să crească, „vor fi necesare mai multe cazuri decât în ​​cel de-al treilea val pentru a ajunge la un număr similar de pacienți cu boli critice în spitale. Acest lucru va contribui semnificativ la imunitatea la nivel de populație.
Cercetătorii Universității Ebraice au prezis sâmbătă că peste 100 de cazuri grave sunt așteptate până în prima jumătate a lunii august.
Miniștrii s-au întâlnit vineri câteva ore, finalizându-și întâlnirea doar cu puțin înainte de Șabat și au convenit asupra mai multor principii, primul dintre acestea fiind acela de a se asigura că Israelul menține un inventar continuu al vaccinurilor și că intensifică eforturile de vaccinare.
Potrivit lui Segal, doar aproximativ 4.000 de persoane au fost vaccinate săptămâna trecută – insuficient pentru a ajuta Israelul să se întoarcă spre imunitatea de turmă.
Guvernul a mai spus că va evalua necesitatea unui al treilea vaccin, cel puțin pentru persoanele în vârstă.
Apoi, miniștrii au spus că vor pune accent pe lansarea testelor rapide la domiciliu încă din săptămâna viitoare. Bennett a spus că vrea să vadă aceste și alte teste rapide accesibile tuturor pentru a permite viața să continue în timpul pandemiei.
Mai mult, miniștrii au fost de acord să se pregătească pentru punerea în aplicare a ”Badge-ului fericit„  care oferă acces la nunți și evenimente similare cu mai mult de 100 de invitați doar celor care sunt vaccinați, recuperați sau care dețin un test recent pentru coronavirus negativ.
Sistemul se aplică adunărilor interioare în care se servesc alimente și băuturi și oamenii se amestecă sau stau în picioare, cum ar fi dansul la nunți sau concerte. Deși participanții nu vor avea nicio restricție, vor trebui să poarte măști.
Unitățile care nu respectă regulile vor fi supuse unei amenzi de 5.000 NIS.
Mai mulți oficiali de rang înalt din domeniul sănătății fac presiuni pentru ca guvernul să readucă Green Pass în următoarele două săptămâni pentru toate adunările de peste 100 de persoane, inclusiv la restaurante. Se așteaptă ca responsabilii cu gestionarea pandemiei să discute ideea săptămâna aceasta și cei din interior au spus că este probabil să o accepte.
Duminică deja, o echipă de 1.600 de inspectori municipali va fi însărcinată să se asigure că publicul poartă măști, mai ales în mall-uri și magazine alimentare mai mari. Amenda pentru nepurtarea unei măști în spațiile publice închise este de 500 NIS.
O altă acțiune autorizată la ședință este că o echipă comună, condusă de ministerele Sănătății și Transporturilor, va examina politicile de pe Aeroportul Ben-Gurion – iar autoritățile competente vor începe pregătirile pentru Zilele Sfinte Înalte și deschiderea anului școlar în condiții de coronavirus.
În cele din urmă, miniștrii au fost de acord ca tot personalul angajat de spitale pentru a ajuta în timpul crizei coronavirusului va rămâne angajat până la adoptarea unui buget de stat. Aceasta include aproximativ 600 de medici și 1.600 de asistente medicale.
Săptămâna trecută, mii de angajați administrativi și de altă natură din 30 de centre medicale din întreaga țară au intrat în grevă pentru aproximativ 200 de posturi care au fost, de asemenea, înființate în timpul pandemiei, dar care erau amenințate cu anularea.
Greva s-a încheiat joi și toți angajații au fost de acord să se întoarcă la muncă după ce s-a încheiat un acord între ministrul sănătății Nitzan Horowitz și Uniunea Muncii Histadrut, care a spus în mod similar că până la formularea unui buget de stat, toți angajații care au fost angajați în timpul Pandemia COVID-19 ar rămâne la locul lor de muncă.
Medicii, asistentele și personalul de asistență care au fost angajați pentru a ajuta spitalele în timpul crizei trebuiau să-și piardă slujba la sfârșitul lunii.
În plus, s-a convenit joi ca președintele Histadrut, Arnon Bar-David, să discute cu Ministerul Finanțelor o creștere a salariilor pentru acești lucrători.
Întâlnirea a venit la scurt timp după ce Ministerul Sănătății și-a anunțat intenția de a adăuga Spania și Kârgâzstanul pe lista țărilor interzise, ​​iar Marea Britanie, Cipru, Turcia, Georgia, Uganda, Myanmar, Fiji, Panama, Cambodgia, Kenya și Liberia pe lista roșilor țări care încep vineri, 23 iulie – ceea ce înseamnă că, dacă israelienii călătoresc în aceste locuri, vor trebui să fie izolați la întoarcere timp de șapte până la 14 zile.
Alte țări pentru care există deja un avertisment sever de călătorie includ Emiratele Arabe Unite, Seychelles, Ecuador, Etiopia, Bolivia, Guatemala, Honduras, Zimbabwe, Zambia, Namibia, Paraguay, Chile, Columbia, Costa Rica și Tunisia.
De asemenea, se așteaptă adăugarea unor țări suplimentare în curând, inclusiv Thailanda, Grecia și Olanda, potrivit rapoartelor presei israeliene.
Lista țărilor interzise include Argentina, Brazilia, India, Mexic, Rusia și Belarus. Israelienilor le este interzis să viziteze aceste țări, cu excepția cazului în care obțin permisiunea unui comitet guvernamental special pentru excepții.
Se așteaptă ca guvernul să aprobe noua listă de țări săptămâna aceasta.
Guvernul va continua să monitorizeze toate evoluțiile și să se reunească frecvent pentru a le discuta și pentru a planifica în avans pașii următori”, a concluzionat Bennett, „astfel încât publicul să înțeleagă unde mergem și ce facem, fără nenorociri, fără panică – și în principal, cu o planificare în avans, pentru a anticipa viitorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here