Presa niponă: Rusia desfăşoară exerciţii militare în insulele Kurile

Rusia desfăşoară exerciţii militare pe insulele Kurile, revendicate de Tokyo, au relatat sâmbătă media nipone, la câteva zile după ce Moscova a abandonat negocierile de pace cu Japonia din cauza sancţiunilor impuse de aceasta ca urmare a invaziei ruse din Ucraina, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Districtul militar de est al Rusiei a anunţat vineri, potrivit Interfax, că la aceste exerciţii iau parte peste 3000 de trupe şi echipamente, fără a preciza unde anume în arhipelagul Kurilelor au loc.

Media japoneze afirmă în schimb că este vorba chiar de un teritoriu care a revenit Uniunii Sovietice după încheierea celui de-al doilea război mondial şi care este revendicat de Japonia.

Arhipelagul Kurilelor, aflat în dispută de decenii, este situat între peninsula rusă Kamceatka şi principala insulă nordică a Japoniei, Hokkaido. Tokyo revendică următoarele insule: Etorofu (Iturup în rusă), Kunashiri (sau Kunashir), Shikotan şi grupul Habomai pe linia care desparte Marea Ohotsk şi Oceanul Indian.

Japonia şi Rusia nu au semnat un tratat de pace după al doilea război mondial din cauza diferendului legat de aceste insule, iar luni Rusia a anunţat că abandonează negocierile de pace, argumentând cu „poziţia inamicală” a Tokyo în contextul conflictului în Ucraina. Marţi, Japonia a protestat „ferm” faţă de decizia Rusiei.

Interfax a menţionat că la exerciţiile din Kurile iau parte şi „unităţi ale forţelor aeriene ce desfăşoară măsuri de detectare, identificare şi distrugere a aeronavelor unui presupus inamic care a lansat un atac aerian”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here