Preşedintele chinez Xi Jinping va efectua o vizită de stat în Rusia, la începutul săptămânii viitoare

Liderul chinez Xi Jinping va vizita Rusia săptămâna viitoare, la invitaţia preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe, transmite News.ro.

Vizita va avea loc între 20 şi 22 martie, a precizat MAE chinez.

Mai multe surse indicau de mai mult timp că Xi Jinping se pregăteşte să meargă la Vladimir Putin, dar vizita nu fusese confirmată oficial până acum de surse oficiale chineze.

Şi Kremlinul a confirmat, vineri, vizita liderului chinez. „În timpul convorbirilor, ei (Vladimir Putin şi Xi Jinping) vor discuta chestiuni de actualitate privind dezvoltarea în continuare a relaţiilor de parteneriat cuprinzător şi a cooperării strategice dintre Rusia şi China”, a precizat Kremlinul.
„Vor fi semnate o serie de documente bilaterale importante”, a adăugat comunicatul Preşedinţiei ruse. De asemenea, „se preconizează un schimb de opinii în contextul aprofundării cooperării ruso-chineze pe scena internaţională”, mai spune comunicatul Kremlinului.

Planurile pentru o vizită în Rusia vin în contextul în care China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, un efort întâmpinat cu scepticism în Occident, având în vedere sprijinul diplomatic al Chinei pentru Rusia. Pe de altă parte, acest summit Xi – Putin vine pe fondul temerilor occidentale că Beijingul va ajuta militar Moscova în războiul din Ucraina.

Agenţia rusă de ştiri TASS a relatat la 30 ianuarie că Putin l-a invitat pe Xi să viziteze Rusia „la primăvară”. Apoi, The Wall Street Journal a scris luna trecută că o vizită la Moscova ar putea avea loc în aprilie sau la începutul lunii mai. Reuters a anunţat luni pe surse că vizita va avea loc săptămâna viitoare.

Luna trecută, Putin l-a primit la Kremlin pe diplomatul cu rangul cel mai înalt al Chinei, Wang Yi, care a făcut o vizită la Moscova şi a confirmat posibilitatea ca liderul chinez să vină personal în Rusia.

China şi Rusia au încheiat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă, cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. De atunci, cele două părţi au continuat să-şi reafirme legăturile puternice.

Xi s-a întâlnit personal cu Putin de 39 de ori de când a devenit preşedinte, cel mai recent în septembrie, în timpul unui summit în Asia Centrală.

Luni, Xi a încheiat sesiunea anuală a parlamentului chinez, Congresul Naţional al Poporului, în timpul căreia a fost confirmat în unanimitate pentru un al treilea mandat prezidenţial, devenind liderul chinez care stă cel mai mult la putere de la Mao încoace.

China: Vizita lui Xi Jinping în Rusia are ca scop „să îndemne la pace şi să promoveze discuţiile”/ Unele ţări au dublu standard şi „toarnă gaz peste foc” în Ucraina

 

Vizita preşedintelui Xi Jinping în Rusia este pentru „pace”, iar China îşi va menţine „poziţia obiectivă şi imparţială” în ceea ce priveşte problemele internaţionale şi regionale, inclusiv criza din Ucraina, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de CNN, potrivit News.ro.

„Propunerea Chinei se rezumă la o singură propoziţie, care este de a îndemna la pace şi de a promova discuţiile”, a declarat vineri Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al MAE chinez, în cadrul briefingului de presă obişnuit.

Vizita lui Xi Jinping în Rusia are loc în contextul în care Beijingul încearcă să se prezinte ca un mediator de pace neutru în războiul din Ucraina şi se străduieşte să echilibreze relaţia sa „fără limite” cu Moscova şi legăturile tot mai fragile cu Occidentul.

Oficialii occidentali şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că China ar putea lua în considerare posibilitatea de a oferi Rusiei asistenţă militară letală, o acuzaţie negată de Beijing.

CNN a relatat luna trecută că SUA au informaţii care sugerează că guvernul chinez ia în considerare furnizarea de drone şi muniţie Rusiei pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, surse familiare cu aceste informaţii spunând că negocierile dintre Rusia şi China cu privire la preţul şi domeniul de aplicare al echipamentelor sunt în curs de desfăşurare.

Legăturile profunde ale Chinei şi Rusiei în materie de apărare nu s-au schimbat după invazia Moscovei în Ucraina, au arătat, de asemenea, registrele vamale analizate de CNN.

În cadrul briefingului de vineri, Wang a declarat că China a avut întotdeauna o atitudine „prudentă şi responsabilă” şi a controlat exportul de produse militare şi civile cu dublă utilizare în conformitate cu legea.

Cooperarea economică şi comercială dintre China şi Rusia este „deschisă şi transparentă”, a spus el.

MAE CHINEZ, ATAC VOALAT LA ADRESA OCCIDENTULUI ÎN PRIVINŢA UCRAINEI

Fără a numi vreo ţară anume, Wang a părut, de asemenea, să critice Statele Unite, spunând că China se opune „sancţiunilor unilaterale şi jurisdicţiei extinse, fără o bază în dreptul internaţional şi fără autorizarea Consiliului de Securitate”. De asemenea, el a acuzat unele ţări de „dublu standard” în ceea ce priveşte vânzările de arme, spunând că acestea „toarnă gaz pe foc” în problema Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a repetat vineri poziţia frecvent exprimată de Beijing, potrivit căreia relaţiile dintre China şi Rusia se bazează pe principiile „nealinierii, neangajării în conflict şi neatingerii părţilor terţe”.

Wang a declarat că Xi va discuta cu preşedintele rus Vladimir Putin despre relaţiile bilaterale şi despre „problemele internaţionale şi regionale majore”, în timp ce va trasa un nou proiect pentru relaţiile dintre cele două ţări şi va aprofunda cooperarea în diverse domenii.

Luna trecută, Ministerul de Externe al Chinei a publicat un document de poziţie privind războiul din Ucraina, în care a cerut reluarea discuţiilor de pace, încetarea sancţiunilor unilaterale şi a subliniat împotrivirea Beijingului faţă de utilizarea armelor nucleare – o poziţie pe care Xi a comunicat-o liderilor occidentali anul trecut.

Dar pretenţia Beijingului la neutralitate a fost grav subminată de refuzul său de a recunoaşte natura conflictului – până acum a evitat să îl numească „invazie” – şi de sprijinul diplomatic şi economic acordat Moscovei.

Wang, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a părut vineri să îi ia la ţintă pe criticii occidentali ai Chinei, fără a numi vreo ţară în mod specific. El a declarat că parteneriatul dintre Rusia şi China va „aduce beneficii atât celor două popoare, cât şi lumii”, ceea ce este „complet diferit de abordarea anumitor ţări care se agaţă de mentalitatea Războiului Rece, se coalizează, se angajează în cercuri restrânse şi în confruntări şi îşi impun hegemonia şi îi intimidează pe ceilalţi”.

Natura fascistă a Rusiei. De ce statul rus se consideră mai important decât orice ființă umană

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here