Sursa foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi, într-o declaraţie de presă pe tema participării la summitul NATO, că a fost o reuşită şi pentru România şi că România şi-a atins obiectivele pentru care s-a aflat acolo, informează news.ro.

Am participat la Londra la summit-ul NATO şi am văzut că în media de la noi că aspectele de societate au fost bine reprezentate. Vreau să detaliez discuţiile pe fond care s-au purtat”, a afirmat preşedintele.El a subliniat că NATO împlineşte 70 de ani .

Lucru notabil şi este important să subliniem că această Alianţă mlitară a rezistat foarte bine 70 de ani şi premierul Boris Johnson în alocuţiunea sa s-a întrebat ce face ca această alianţă să fie aşa de puternică, iar răspunsul firesc a fost că toate statele membre sunt democraţii consolidate”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele a precizat că în ceea cepriveşte împărţirea sarcinilor – toată lumea a înţeles şi a acceptat că este nevoie ca toată lumea să plătească mai mult pentru Apărare, iar limita de 2%din PIB atinsă de tot mai mulţi aliaţi., aspect care nu a dus la niciun fel de controverse. 

A doua chestiune discutată a fost strategia pe termen mediu şi lung al NATO. Această chestiune a fost discutată şi nici aici nu au apărut controverse, toţi am acceptat că NATO are nevoie de un proces de reflecţie pentru a dezvolta o strategie viitoare – cine este inamicul, care sunt ameninţările, cum trebuie să se relaţioneze cu marile puteri, de exemplu China, trebuie să schimbăm abordarea faţă de Rusia.

Acest tip de întrebări va duce la o strategie îmbunătăţită”, a susţinut preşedintele.

Am decis împreună că şi spaţiul cosmc va face parte din precorupările NATO. Au fost discutate chesituni legate de spaţiul Mării Negre, dar şi planul de intervenţie pentru flancul estic„, a adăugat Iohannis. 

Consider că a fost nu doar o reuşită pentru NATO, dar şi pentru România şi ne-am atins obiectivele cu care am mers acolo„, a conchis el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here