Președintele o cheamă pe Dăncilă la Cotroceni pentru a face o nouă propunere de comisar european

Președintele Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni, miercuri, pentru consultări în vederea desemnării unui nou candidat la funcția de comisar european din partea României. Demersul președintelui vine după ce, săptămâna trecută, Rovana Plumb nu a primit avizul comisiei juridice a Parlamentului European. În scrisoarea trimisă premierului, Klaus Iohannis cataloghează tema întâlnirii ca fiind „o problemă urgentă și de importanță deosebită pentru statul român”.

Interesant de remarcat este că invitația președintelui către premier a fost comunicată aproape concomitent cu momentul începerii ședinței Comisiei JURI în care se va discuta cazul Rovanei Plumb. Comisia va analiza inclusiv scrisoarea trimisă de Plumb în această dimineață, în care susține că va stinge datoria de 800.000 de lei, care a ridicat semne de întrebare membrilor Comisiei, dând la schimb două apartamente.

Faptul că președintele Klaus Iohannis nu a așteptat decizia finală a Comisiei JURI și a invitat premierul la negocieri pentru desemnarea unui nou candidat la postul de comisar european indică două posibilități. Fie Klaus Iohannis are informații certe că Rovana Plumb va primi azi un verdict negativ ferm, fie îi este indiferent de decizia de azi a Comisiei JURI, fiind decis să pună presiune pe premier pentru a retrage candidatura Rovanei Plumb chiar dacă va primi, în final, avizul comisiei juridice.

Comunicatul integral al Administrației prezidențiale: 

Consultări cu Prim-ministrul României, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis luni, 30 septembrie a.c., o scrisoare Prim-ministrului României, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care o invită la consultări, miercuri, 2 octombrie a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni, pe tema nominalizării persoanei pentru funcția de membru al Comisiei Europene.

Vă prezentăm, în continuare, textul scrisorii:
_______

București, 30 septembrie 2019

Doamnei VASILICA -VIORICA DĂNCILĂ
Prim-Ministrul României

Stimată doamnă Prim-ministru,
În temeiul dispozițiilor art. 80 și ale art. 86 din Constituție vă invit pentru consultări miercuri, 2 octombrie a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni.
Consultările vizează aspecte legate de nominalizarea persoanei pentru funcția de membru al Comisiei Europene. Această chestiune reprezintă o problemă urgentă și de importanță deosebită pentru statul român.
La această întâlnire puteți fi însoțită de miniștrii de resort.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
Klaus-Werner Iohannis

„Respingerea candidaturii Rovanei Plumb de catre Comisia Juridica a Parlamentului European reprezinta un nou esec major al guvernarii PSD, care aduce prejudicii Romaniei.

Avem o noua dovada a incompetentei premierului Viorica Dancila, care a crezut ca in Uniunea Europeana poti promova oameni in functii de conducere pe baza recomandarilor de partid si a prieteniilor”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la scurt timp după ce Comisia JURI a refuzat avizarea Rovanei Plumb.

Presedintele spunea atunci ca i-a transmis explicit prim-ministrului inca de la inceputul acestei proceduri de desemnare a comisarului european din partea Romaniei sa nu o nominalizeze pe doamna Plumb, intrucat nu indeplineste criteriile de integritate si profesionalism.

„Exista un risc evident ca o asemenea nominalizare sa fie respinsa in Parlamentul European si premierul avea obligatia sa il evite. Iata ca aceasta atentionare din partea mea a fost confirmata de votul negativ de astazi din Comisia Juridica”, a mai spus Iohannis.

Seful statului a menționat in comunicatul de saptamana trecuta ca audierea din Comisia Juridica a Parlamentului European este o procedura exceptionala, „care a fost folosita acum tocmai din cauza problemelor foarte serioase de integritate ale candidatului propus de PSD”.

In consecinta, i-a solicitat premierului Viorica Dancila „sa retraga de urgenta nominalizarea doamnei Plumb pentru functia de comisar european”.

Comunicatul s-a incheiat cu un nou atac la PSD, despre care Iohannis spunea ca „exporta incompetenta peste granitele tarii prin actiuni politice repetate care afecteaza profund imaginea Romaniei”.

„Pentru a nu amplifica prejudiciile aduse deja tarii noastre, ii cer imperativ premierului Viorica Dancila sa faca de urgenta o noua nominalizare pentru portofoliul de comisar european doar dupa acordul Presedintelui Romaniei si cu avizul Parlamentului”, a adăugat președintele Iohannis

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here