Prețul petrolului s-a prăbușit

Sursa: Facebook

Prețurile petrolului au scăzut cu aproximativ 30%, luni, după ce Arabia Saudită a pornit un adevărat război al prețurilor, crescând dramatic producția, transmite Reuters.

Pe de altă parte, acţiunile gigantului producător de petrol saudit, Aramco, au scăzut duminică pentru prima oară sub preţul din oferta publică iniţială, cu 6,36%, la 30.9 riali (8,24 dolari), comparativ cu preţul de 32 de riali de la listarea din decembrie, relatează CNBC, preluat de News.ro.

Bursa din Arabia Saudită, Tadawul, a coborât cu 7,7%, după prăbuşirea acordului dintre OPEC şi state producătoare de petrol din afara organizaţiei referitor la reducerea producţiei, pe fondul temerilor investitorilor legate de extinderea epidemiei de coronavirus.

Aramco a devenit cea mai valoroasă companie tranzacţionată public atunci când preţul acţiunilor sale i-a conferit o evaluare de 1.700 de miliarde de dolari. Grupul a listat o participaţie de 1,5% la bursa saudită la sfârşitul anului trecut.

Bursele din Golful Persic au scăzut puternic duminică. Indicii din Abu Dhabi, Dubai şi Kuwait au scăzut cu 5,8%, 7,47%, respectiv cu 10%.

Preţul petrolului Brent a coborât vineri cu peste 9%, la 45,27 dolari pe baril, iar cel al petrolului american WTI cu 10%, la 41,28 dolari pe baril, cel mai redus nivel din 2016.

Scăderile arată îngrijorarea investitorilor legată de perspectiva cererii de petrol, în condiţiile în care coronavirusul a infectat peste 103.000 oameni şi a ucis cel puţin 3.507, la nivel mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here