Prima ieșire a lui Vlad Voiculescu după revocare: Premierul, primul epidemiolog al ţării

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat, vineri că a avut un mandat de 113 zile de ciocniri între mentalităţi, precizând că în continuare se teme pentru oamenii din ţara asta, pentru cei văzuţi de politicieni doar ca electorat, dar şi pentru oamenii din sistem, transmite News.ro.

El a afirmat că premierul s-a transformat în primul epidemiolog al ţării. Anterior, el a mulţumit personalului medical, despre care a afirmat că ”duce greul zilele acestea”, echipei de la MS şi celor care i-au transmis gândurile lor, precum şi secretarului de stat Andreea Moldovan, demisă odată cu el de la MS, aceasta fiind prima sa declaraţie după revocarea de la Ministerul Sănătăţii.

Principalele declaraţii ale fostului ministru:

  • Mandatul meu s-a încheiat acum două zile şi a pus punct unui şir de 113 zile de mandat şi 113 zile de ciocniri între mentalităţi. Sunt aici să vă spun şi m-am gândit mult care să fie abordarea aş prefera să fiui sincer şi să vă spun că mi-e teamă petnru oamenii din ţara asta, pentru cei care au neviouie de ajutor. Mi-e teamă petnru oamenii buni din sistem care aşteptau o schimbare de multă vreme. 
  • Aveam experienţa din 2016 şi totuşi am găsit vulnerabilităţi şi probeleme infricoşătoare. Vulnerabilităţi la instituţii centrale şi din teritoriu, acestea vorbesc despre neputinţa coordonării, a unui sistem de a-şi servi cetăţeni. Aceste vulnerabilităţi nu sunt ale unui ministru ci ale unui sistem. Ai nevoie de timp, de oameni, de procese, de mentalitate.
  • Am preluat un minister în colaps. Se vorbeşte mult despre imaginea unui ministru saul atul. Vrem să transmitem adevărul pentru oameni, dar instituţii nu se construiesc doar prin imaginea cuiva, doar prin comunicare, se construiesc cu echipe, aducând oameni buni, se construiesc cu timp, altfel în urma noastră nu rămâne nimic. Problema statului români rămâne capacitatea limitată a instituţiilor sale. Fiecare minut trebuie folosit pentru a strânge oameni şi a face echipe. Alegerile au trecut şi în guvern suntem o echipă care vrea cu adevărat să construiacă. Cred că am greşit în anumite aspecte şi când m-am aşteptat la o anumită decenţă când oamenii mor în fiecare zi, m=am aşteptat la decenţă din partea multor politicieni, cred că am greşti.- Am crezut că premierul nu va folosi forţa pe care i-am dat-o pentru raţiuni care ţin de cariera sa politică. Cred că România are nevoie de politicieni care să acţioneze în interesul oamenilor şi să facă asta în fiecare zi.- Am crezut că am ieşit din epoca epoleţilor, a privilegiilor nemăsurate, cred că şi aici m-am înşelat.- Suntem siguri că acesta este drumul.
  • Vaccinarea este o ciocnire de mentalitate. Am insistat să fie făcută mai întâi pentru bătrâni şi bolnavi, altcineva a hotărât altfel. Nu am anticipat că vom avea mai multe centre închise pentru esenţial, pentru privilegiaţi decât centre deschise. Când am spus asta public, a trecut, când am arătat acest lucru cu date, a fost un gest de transparenţă, atunci am avut o investigaţie a unui corp de control a premierului Rmâniei. Roomânia care şi-a asumat un anumit nivel de transparenţă.Semnalul este că dacă vrei transparenţă trebuie să te temi, dacă deranjezi pe cine nu trebuie atunci sistemul va acţiona împotriva ta.
  • Deschiderea şcolilor este un succes al  acestui Guvern.
  • Gestionarea pandemiei aşa cum s-a petrecut în ultimele luni, a avut parte de câteva episoade pe care publicul le-a realizat mai puţin. Premierul discutând aproape niciodată cu Ministerul Sănătăţii, lansând targeturi fără să discute cu nimeni, transformându-se în primul epidemiolog al ţîării, vorbind de lucruri pe care nu le cunoaşte, nu s-a sfătuit cu nimeni din MS. Este un lucru peste care putem trece la nivel personal, e un lucru mai puţin îmbucuător pentru un stat.
  • Fiecare accident din sistemul sanitar a fost manipulat, folosit politic de câtre opoziţie, e firesc, ce e nefiresc ca o parte din coalţie să folosească accidente sau moduri mai puţin perfecte de a aborda o situaţie precum cele de la Foişor, Babeş. Acestea nu ţineau de MS. Erau în sarcina altcuiva. Lucrurile astea le-am lăsat să treacă şi cred că am greşit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here