Primele blindate franceze uşoare AMX-10 RC au ajuns pe front în Ucraina

Sursa: Wikipedia

Blindate de recunoaştere de tip AMX-10 RC promise de către franţa la începutul lui ianuarie ”tocmai au sosit în Ucraina”, a anunţat ministrul francez al Apărării Sébastien Lecornu în Comisia Apărării din cadrul Adunării Naţionale, relatează Le Figaro, potrivit News.ro.

”Unele au plecat deja pe o linie a frontului”, a precizat el miercuri, fără să precizeze numărul vehiculelor blindate.

Sébastien Lecornu promitea, la 18 februarie, într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien, livrarea de blindate Ucrainei ”începând de săptămâna viitoare”, adică de la 20 februarie.

Această livrare urma să aibă loc la două luni de la anunţ, pentru a lăsa timp pregătirii echipajelor şi formării acestora la Şcoala de Cavalerie din Saumur şi în tabăra de la Canjuers.

”Analizez cum putem face eventual un al doilea val de sesiuni. Sunt pe cale să pregătesc un anumit nunăr de decizii preşedintelui Republicii, pentru că aceste (blindate) încep să fie primite de către partenerul ucrainean”, a anunţat el.

Franţa a anunţat că trimite Ucrainei blindate de tip AMX-10 RC în timp ce în cancelarii se dezbătea oportunitatea livrării Kievului a unor tancuri de luptă germane de tip Leopard sau americane de tip Abrams.

Însă Parisul a decis să nu trimită tancuri de tip Leclerc, o decizie apărată de către ministru, care subliniază că această decizie ”nu este un tabu politic, ci este foarte operaţională şi foarte concretă”.

În realitate, Franţa deţine puţine tancuri operaţionale de luptă – aproximativ 200 – şi ”în al doila rând, nu le mai producem”.

Linia de producţie de la Roanne a fost închisă în 2008, spre deosebire de producţia tancurilor germane şi americane.

În schimb, armata franceză deţine 247 de blindate de tip AMX-10, potrivit Ministerului Apărării, un număr care urmează să fie revizuit în scădere din cauza vechimii şi uzurii.

Aceste tancuri sunt în curs de înlocuire cu blindata de tip Jaguar, care a început să fie primită de către anumite unităţi.

Blindata de recunoaştere a fost introdusă în serviciul Forţelor terestre în 1981 şi a fost desfăşurată prima oară  în Războiul de la Golful Persic, în Afganistan şi în Sahel.

Foarte mobilă, ea poate fi folosită în misiuni de recunoaştere şi de susţinerea focului în luptă.

Ea este dotată cu un tun de 105 milimetri, care poate trage la o distanţă de până la 2.000 de metri şi are o capacitate de 38 de obuze.

Ea este dotată şi cu o mitralieră de 7,62 milimetri.

La sfârşitul lui noiembrie, Cehia a furnizat Ucrainei 90 de tancuri de tip T-72B, cu susţinerea financiară a Statelor unite şi Olandei.

 

Războiul din Ucraina, în imagini – Zilele 384 și 385

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here