PSD, ALDE și Pro România se cațără pe decizia CCR. Tăriceanu anunță un proiect de lege pentru anularea majorităţii amenzilor aplicate în starea de urgenţă

calin popescu tariceanu
Călin Popescu Tăriceanu Foto: Inquam Photos George Călin

După ce Curtea Constituțională (CCR) a declarat ca fiind neconstituționale amenzile aplicate în starea de urgență, „trioul” PSD-ALDE-Pro România vrea să capitalizeze politic situația.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că partidul său, PSD şi Pro România au elaborat un proiect de lege prin care să fie anulate, în mod automat, majoritatea amenzilor date în perioada stării de urgenţă şi nu prin intermediul instanţei.

„Am luat act de decizia CCR de a declara neconstituţionale amenzile aplicate cetăţenilor pe timpul stării de urgenţă. Constatând că sunt peste 300.000 de amenzi şi anularea lor depinde de o decizie a instanţei, ALDE, PSD şi Pro România au elaborat un proiect de lege care să anuleze în mod automat aceste amenzi, fără a mai fi nevoie de a merge în instanţă. Asta îi va scuti pe cei 300.000 de români să aglomereze instanţele, să piardă timp şi bani, să blocheze activitatea instanţelor şi să crească riscul de infectare cu coronavirus. Vom excepta contravenţiile primite pentru încălcarea măsurii de carantină, tulburarea ordinii publice şi alte fapte în care viaţa persoanei a fost tulburată”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

CCR a admis, miercuri, sesizarea Avocatului Poporului asupra Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului prin care se reglementează cuantumul amenzilor pe perioada stării de urgenţă.

Orban, „șocat” de decizia CCR

Prim-ministrul Ludovic Orban s-a declarat „şocat” de decizia Curții.

Premierul a apreciat că decizia Curţii Constituţionale se situează „pe linia deciziilor care sunt luate în favoarea minorităţii extrem de reduse care nu respectă legea”, nesocotind majoritatea zdrobitoare”, de peste 98%, care s-au comportat „responsabil” în această perioadă.

„Exact ca şi în alte decizii luate de actuala Curte Constituţională în perioada lui Dragnea, şi decizia aceasta arată că actuala CCR este de partea celor care încalcă legea, de partea celor care încalcă regulile, sancţionând pe toţi cetăţenii corecţi, pe toţi cetăţenii care au respectat reglementările, care au respectat regulile care au fost impuse în perioada stării de urgenţă prin ordonanţe militare. Practic, prin această decizie, Guvernul, autorităţile, se poate spune că aproape sunt împiedicate să apere sănătatea şi viaţa românilor. Prin această decizie se poate ajunge la situaţia în care autorităţile să nu mai poată să dea nicio amendă, pentru încălcarea unor reguli care sunt stabilite în perioada stării de urgenţă. Este o decizie care mă şochează, care are un vădit caracter politic”, a declarat Orban, în cadrul unei conferinţe de presă, la Academia Tehnică Militară.

El a adăugat că Guvernul va căuta o „cale legală care să permită autorităţilor” să lupte „în mod eficient împotriva celor care nu respectă regulile” şi generează riscuri de răspândire a virusului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here