PSD și AUR ar putea boicota constituirea noului Parlament. Ce motive invocă fiecare partid

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, deţinătorul funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor, susţine că există posibilitatea ca noul Parlament să nu se poată constitui în 21 decembrie, dacă nu este întrunit cvorumul. El spune că nu „instigă”, dar că „fiecare poate să aibă o problemă în acea zi”. „Dacă vrei să joci în extrem şi iei în batjocură votul românilor şi te duci tu la Vila Lac 1 şi faci aranjamente şi împarţi tu, după cheremul tău, cum îţi vine ţie, tot ce reprezintă Parlamentul, atuncea este normal ca şi reacţia celor care nu au fost invitaţi să fie în aceeaşi măsură”, explică liderul PSD.

Liderul PSD Marcel Ciolacu i-a catalogat pe preşedinţii PNL şi USR, Ludovic Orban, respectiv Dan Barna, drept „gemenii eşecului” şi a reafirmat că PSD nu va renunţa la ideea de a obţine funcţii de conducere în cele două camere ale Parlamentului.

„Noi am anunţat foarte clar că o să candidăm atât la funcţia de preşedinte al Camerei, cât şi la funcţia de preşedinte al Senatului. Este dreptul şi al domniilor lor, chiar dacă au pierdut alegerile, să candideze pentru această funcţie. Ce m-a deranjat foarte mult, fiind neconstituţional şi lucru în premieră pentru politica românească, acest troc al gemenilor eşecului. S-au strâns şi au împărţit toate funcţiile din Parlament cum şi-au dorit ei. (…) Există trei hotărâri ale CCR-ului, există regulamentul Camerei Deputaţilor şi al Senatului, există regulamentul plenului comun, deci toate nu permit acest lucru. Şi atunci am anunţat că vom lupta şi vom ataca cu tot ce avem la îndemână, constituţional şi legal, de a nu se întâmpla acest lucru şi aceste trocuri de împărţire”, a declarat Marcel Ciolacu, luni seară la România Tv. 

În acest context, preşedintele social-democrat a avansat ideea conform căreia este posibil ca Parlamentul să nu se constituie în 21 decembrie. 

„Legiuitorii s-au gândit că s-ar putea să apară unii care pierd, să se unească să ia ei… cei care au câştigat, voturile celor care au câştigat să nu mai conteze. Asta se întâmplă în momentul acesta. Nu se poate, legal, acest lucru. Am informat pe toată lumea, vedeţi, avem posibilitatea să nu se constituie Parlamentul României pe data de 21 (decembrie – n.r.). Există în regulament, în cazul în care nu sunt două treimi, Parlamentul nu se constituie”, a adăugat Ciolacu. 

Întrebat dacă social-democraţii ar absenta în mod deliberat de la şedinţa de constituire a noului Legislativ, Ciolacu a răspuns că „fiecare poate să aibă o problemă în acea zi”, el subliniind că nu vrea să „instige”. „Nu deliberat. Fiecare poate să aibă o problemă în acea zi, să… dacă nu respectăm, există toate pârghiile. Eu spun, eu nu instig sau nu… nu am nicio problemă. Dar există această portiţă în regulament şi se poate întâmpla să nu se constituie Parlamentul României. Trebuie să respecţi democraţia şi votul românilor. Dacă vrei să joci în extrem şi iei în batjocură votul românilor şi te duci tu la Vila Lac 1 şi faci aranjamente şi împarţi tu, după cheremul tău, cum îţi vine ţie, tot ce reprezintă Parlamentul, atuncea este normal ca şi reacţia celor care nu au fost invitaţi să fie în aceeaşi măsură”, a explicat preşedintele PSD. 

Care este poziția AUR

Și copreședintele AUR, George Simion, a declarat ca se va mai gândi daca formațiunea sa va participa la ședința de constituire a noului Parlament, întrucât „PNL a încercat să defavorizeze AUR la locurile corecte in comisiile parlamentare”.

„O să ne mai gândim dacă participăm, pentru că, până în acest moment, PNL a încercat să ne defavorizeze la locurile corecte în comisiile parlamentare pentru Camera Deputaților și Senat și în sensul acesta am purtat discuții cu liderii PNL. Pentru că profita de faptul că suntem un partid tânăr și au impresia că nu ne știm drepturile”, a precizat Simion, pentru Agerpres.

El a adăugat că AUR are dreptul la doua comisii parlamentare importante, atât în Senat, cât și în Camera Deputaților.

„Nu vom lăsa voturile care au mers către AUR din partea românilor să fie batjocorite, avem dreptul la conducerea a două comisii importante din Senat și două comisii importante din Camera Deputaților. Pe noi ne interesează foarte mult învățământul acestei țări. Comisia pentru învățământ și justiția, pentru că nu prea și-a făcut treaba justiția în ultimii 30 de ani. Avem tot dreptul, ca opoziție constructivă, pentru ca dânșii vor avea ministerele respective”, a afirmat liderul AUR.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, ca, dat fiind ca Biroul Electoral Central a anunțat atribuirea mandatelor în urma alegerilor din 6 decembrie, convoacă noul Parlament în 21 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here